Hyppää pääsisältöön

Nato laajenee itään

Seitsemän entistä Neuvostoliiton satelliittivaltiota liittyi vuonna 2004 läntiseen sotilasliittoon. Naton hävittäjät ilmaantuivat Baltian taivaalle lähes välittömästi.

Uusiin jäsenmaihin kuuluivat Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua, sekä Slovakia, Slovenia, Romania ja Bulgaria.

Neuvostoliittoa vastaan kylmää sotaa käyneen sotilasliiton jäsenistä jo lähes puolet oli täten entisiä itäblokin maita.

Monille maista liittyminen merkitsi tukevaa pesäeron ottoa menneisyydestä kommunistivallan alla.

Nato laajeni samalla ensimmäistä kertaa suoraan Venäjän rajoille. Baltian ilmatilassa heti alkaneet partiointilennot ärsyttivät Venäjää. Sen mielestä Nato ei kohdellut Venäjää kumppanina, vaan turvallisuusuhkana.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto