Hyppää pääsisältöön

Kirjailija ja poliitikko Arvo Salo

Kirjailija, poliitikko, runoilija ja lehtimies Arvo Salo oli 1960-luvulla tuttu kasvo sekä politiikan että kulttuurin kentällä. "Ei ollut maassa montaa paneelikeskustelua, jossa hän ei olisi ollut yhtenä mukana", todetaan Salosta kertovassa henkilökuvassa.

Arvo Salo syntyi Merikarvialla 1932. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1951 ja päätyi sattumien kautta opiskelemaan kirjallisuutta yliopistoon. Salo toimi päätoimittajana Ylioppilaslehdessä ja toimittajana mm. Helsingin Sanomissa.

Kirjailina Salo tuli tunnetuksi runoistaan ja näytelmistään, joista tunnetuin on poliittinen musiikkinäytelmä
Lapualaisooppera vuodelta 1966.

Salo toimi SDP:n kansanedustajana kahteen otteeseen 1966-70 ja 1979-1983. Hän ehti toimia lyhytaikaisesti myös Sorsan III -hallituksen kulttuuriministerinä vuonna 1983. Salo istui myös pitkään Helsingin kaupunginvaltuustossa. Salolla oli vuosikymmenten mittaan lukuisia luottamustehtäviä sekä poliittisissa että kulttuurielämän järjestöissä.

Vuonna 1978 tehdyssä henkilökuvassa Saloa haastattelevat Eino S. Repo ja Pekka Lounela. Salo kertoo opiskeluajoistaan, toimestaan Ylioppilaslehden päätoimittajana ja tasapainoilusta kirjailijan ja poliitikon uran välillä.

Vuoden 1967 radion pikahaastattelussa Saloa tentataan muun muassa siitä onko hän eduskunnan kulttuuriurheilija? Onko hän edustava? Pelaako mies korttia? Miksi Salo pelkää Erkki Tuomiojaa ja tuntuuko vanhuus jo alkavan?

Vuonna 1987 Seppo Väisänen ja radio-ohjelman kuuntelijat kyselivät tiukkoja kysymyksiä Salon maailmankuvasta.

Teksti: Heidi Sommar, Emilia Kemppi, Yle uutiset

Kommentit