Hyppää pääsisältöön

Kastematojen aika on Matti Ijäksen omaleimainen nuortenelokuva

Matti Ijäksen nuortenelokuva on kertomus hapuilevasta murrosikäisestä pojasta ja hänen ensimmäisestä suudelmastaan. Kastematojen aika jäi Ijäksen viimeiseksi Ylen lasten ja nuorten toimitukselle tekemäksi työksi.

Murrosikäistä Jonttia vaivaa sekä ujous että ihastus. Kun kotonakaan ei ole muuta syötäväksi kelpaavaa kuin lauantaimakkaraa ja ainoastaan kaverilla tuntuu käyvän flaksi naisten suhteen, lähtee Jontti kiukkuisena satamaan.

Rantojen mies ja kalastaja yllättää Jontin tirkistelemästä ihastustaan kaukoputkella. Hän on sitä mieltä, ettei naisista ole muuhun kuin saamaan mielen levottomaksi, jä värvää pojan mukaansa kastematojahtiin.

"Nää kalahullut ostais niitä niin paljon kuin vaan saisivat", hän selittää tyytyväisenä setelinippua tarkistaessaan.

Palkkiorahat laitetaan tasan, sillä "business is business". Vaivanpalkaksi Jontti hakee kalastajalle lisää lämmintä ylle, ja saa myös ihailemansa Maaritin huomion - ainakin hetkeksi.

Kastematojen ajan näyttelijät

Rooleissa: Kimmo Lempinen, Samuli Edelmann, Erkki Pajala, Jaana Kekkonen, Oiva Lohtander,Vieno Saaristo, Armi Sillanpää, Esko Nikkari, Kaija Kiiski, Taisto Aho.

Ohjaaja Matti Iäksen ensimmäiset omat elokuvat olivat lastenelokuvia, jotka ovat saaneet Tampereen lyhytelokuvajuhlilla monia palkintoja.

1980-luvun alkupuolella Ijäs siirtyi TV1:n televisioteatteriin, jossa syntyi sarja Kastematojen ajan tyyppisiä, omaleimaisia televisioelokuvia, kuten Venla-palkittu Viimeinen keikka (1984), Painija (1985) sekä kulttimainetta nauttiva Katsastus (1988).

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kastematojen aika näytteinä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto