Hyppää pääsisältöön

Kastematojen aika on Matti Ijäksen omaleimainen nuortenelokuva

Matti Ijäksen nuortenelokuva on kertomus hapuilevasta murrosikäisestä pojasta ja hänen ensimmäisestä suudelmastaan. Kastematojen aika jäi Ijäksen viimeiseksi Ylen lasten ja nuorten toimitukselle tekemäksi työksi.

Murrosikäistä Jonttia vaivaa sekä ujous että ihastus. Kun kotonakaan ei ole muuta syötäväksi kelpaavaa kuin lauantaimakkaraa ja ainoastaan kaverilla tuntuu käyvän flaksi naisten suhteen, lähtee Jontti kiukkuisena satamaan.

Rantojen mies ja kalastaja yllättää Jontin tirkistelemästä ihastustaan kaukoputkella. Hän on sitä mieltä, ettei naisista ole muuhun kuin saamaan mielen levottomaksi, jä värvää pojan mukaansa kastematojahtiin.

"Nää kalahullut ostais niitä niin paljon kuin vaan saisivat", hän selittää tyytyväisenä setelinippua tarkistaessaan.

Palkkiorahat laitetaan tasan, sillä "business is business". Vaivanpalkaksi Jontti hakee kalastajalle lisää lämmintä ylle, ja saa myös ihailemansa Maaritin huomion - ainakin hetkeksi.

Kastematojen ajan näyttelijät

Rooleissa: Kimmo Lempinen, Samuli Edelmann, Erkki Pajala, Jaana Kekkonen, Oiva Lohtander,Vieno Saaristo, Armi Sillanpää, Esko Nikkari, Kaija Kiiski, Taisto Aho.

Ohjaaja Matti Iäksen ensimmäiset omat elokuvat olivat lastenelokuvia, jotka ovat saaneet Tampereen lyhytelokuvajuhlilla monia palkintoja.

1980-luvun alkupuolella Ijäs siirtyi TV1:n televisioteatteriin, jossa syntyi sarja Kastematojen ajan tyyppisiä, omaleimaisia televisioelokuvia, kuten Venla-palkittu Viimeinen keikka (1984), Painija (1985) sekä kulttimainetta nauttiva Katsastus (1988).

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kastematojen aika näytteinä