Hyppää pääsisältöön

Nokian vesikatastrofi sairastutti noin 6 000 ihmistä

Ihmiset jonottavat vettä Nokialla vesikriisin aikaan joulukuussa vuonna 2007.
Ihmiset jonottavat vettä Nokialla vesikriisin aikaan joulukuussa vuonna 2007. Ihmiset jonottavat vettä Nokialla vesikriisin aikaan joulukuussa vuonna 2007. Kuva: Yle kuvanauha Nokia,Nokian vesikriisi,jonotus,vesihuolto,Talvisää

Jäteveden sekoittuminen juomaveteen aiheutti mittavan kriisin Nokialla marraskuussa 2007. Juomaveteen pääsi muun muassa noroviruksia, alkueläimiä, salmonellaa ja suolistoperäisiä bakteereja. Kaupungin epäonnistunut tiedottaminen pahensi tilannetta entisestään. Saastuneesta vedestä sairastui Nokialla kaikkiaan noin 6 000 ihmistä.

Vesikriisi puhkesi Nokialla 28. marraskuuta vuonna 2007, kun kaupungin jätevedenpuhdistamolla avattiin vahingossa puhtaan juomaveden ja kiintoaineksesta puhdistetun jäteveden yhdistävä venttiili. Juomaveteen pääsi kahden päivän ajan sekoittumaan yli 400 000 litraa jätevettä.

Onnettomuuden seurauksena tuhansia ihmisiä sairastui vatsatautiin, ja kolmen ihmisen epäillään kuolleen onnettomuuden aiheuttamiin tauteihin.

Nokian vesilaitos oli havainnut epäpuhtaudet jo tapahtumapäivänä, mutta niiden oletettiin johtuvan veden virtaussuunnan vaihtumisesta.

Ensimmäiset sairastumiset tulivat tietoon seuraavana päivänä. Vesilaitos kuitenkin ilmoitti huolestuneille soittajille, ettei ollut mitään syytä olla juomatta vettä. Monet ripulipotilaista ehtivät juoda oireisiinsa vesijohtovettä tietämättä, että juuri vesi oli sairastumisen syynä.

Katastrofin laajuus valkeni kaupungille vasta marraskuun 30. päivä. Asiasta tiedotettiin aluksi vain kaupungin internet-sivuilla ja paikallisissa tiedotusvälineissä. Asukkaita kehotettiin keittämään vesijohtovesi ennen käyttöä, sillä vedessä kerrottiin olevan rautasakkaa.

Todellisuudessa juomaveteen oli päässyt muun muassa noroviruksia, alkueläimiä, salmonellaa ja runsaasti erilaisia suolistoperäisiä bakteereja.

Moni oli tilanteesta epätietoinen vielä joulukuun toisena päivänä, jolloin asiasta alettiin uutisoida jo valtakunnallisesti. Heikko tiedottaminen herätti asukkaissa laajalti suuttumusta.

Kriisi paisui koko kaupungin laajuiseksi keskiviikkoyönä 5.12, kun kaupungin päävesijohdon rikkoutuminen sysäsi putkiston sakat liikkeelle. Tässä vaiheessa vesijohtoveden käyttö kiellettiin kokonaan.

Kriisin aikana nokialaisille jaettiin rekkalasteittain pullovettä käyttökelvottoman johtoveden tilalle. Päävesijohdon rikkouduttua jouduttiin vedenjakelussa turvautumaan jopa armeijan apuun.

Putkiston puhdistus aloitettiin 9.12. Viikkokausia kestäneen tehokloorauksen jälkeen viimeiset veden käyttörajoitukset purettiin 18.2.2008.

Satunnaiset sankarit -sarjan yksi jaksoista keskittyi Nokian vesikriisiin. Ohjelmassa nokialaiset kertovat, miten kokivat tapahtuman. Vedestä sairastui noin 6 000 ihmistä. Monelle korvaamattomaksi muodostui kotiovelle saapuva apu, joka kattoi muutakin kuin vedenjakelua.

Kommentit