Hyppää pääsisältöön

Suojaa lapsen korvat kupusuojaimilla

Suojaa lapsen korvat oikein festareilla. Kuva: stock.xchng

Festareilla ahkeraan vierailevat Satu Kivelä ja puolitoistavuotias Onni eivät enää pärjää ilman Onnin kuulosuojaimia.

- Suojaimet ovat olleet käytössä alusta asti. Onni lähti ensimmäisen kerran festareille mukaan puolivuotiaana.

Tämän jälkeen festareita ja konsertteja on kertynyt jo useita. Kivelälle musiikki on iso osa elämää sekä työn että harrastuksen puolesta. 

Onni itse on tykännyt kupukuulokkeistaan alusta asti ja ne päässä hengaillaan joskus kotonakin. Mitä tulee desibelien voimakkuuteen, Satu Kivelä luottaa omaan korvaansa ja maalaisjärkeen. Desibelimittareita Kivelä ei ole käyttänyt. 

- Jos äänet yhtään tuntuvat minun herkkään korvaan kovalta, ne ovat sitä ihan varmasti myös lapselle. Pysyttelemme aina kaukana ämyreistä ja kovimmista melupaikoista.

Satu Kivelä kertoo havainnoivansa ääniympäristöä muulloinkin kuin konserteissa – äänitasot voivat ylittyä yllättävissä paikoissa.

- Olimme laivalla lasten leikkihuoneessa, jossa oli televisio päällä. Ääntä ei saanut hiljaisemmalle vaikka yritettiin. Melu oli valtava, eivätkä Onnin kuulosuojaimet tietenkään olleet mukana, muistelee Kivelä.

Vaikka yllättävältä melulta voi olla vaikea suojautua, on vastuu lasten kuulon suojelusta aikuisella.


Hanki pienelle lapselle kupusuojaimet

Parhaiten lapsen korvaa suojaavat erityisesti lapsille suunnitellut kupusuojaimet, jotka istuvat hyvin päähän ja ovat miellyttävät käyttää.

Lapsen korvakäytävän ahtauden vuoksi aikuisille tarkoitettuja vaahtomuovisia tulppia ei suositella käytettäväksi, mutta markkinoilla on myös lapsille suunniteltuja korvatulppia.

Hyvät kuulosuojaimet estävät haitallisten äänten pääsemistä korvaan mutta päästävät muut äänet läpi.
Mikäli melutilanne pystytään ennakoimaan ja tilanteessa ollaan kertaluontoisestikin pidempään, tulee lapsille hankkia hyvät kuulosuojaimet. Kupumallisten kuulosuojainten hinnat alkavat noin 15 eurosta ylöspäin ja niitä saa rautakaupoista ja tavarataloista. Myös verkkokauppojen valikoimat kannattaa tarkastaa.

Hyvät kuulosuojaimet estävät haitallisten äänten pääsemistä korvaan mutta päästävät muut äänet läpi.


Meteli kertyy kuormittavaksi

Tärkeintä niin lapsen kuin aikuisenkin kuulon suojelussa on ottaa huomioon melussa vietetyn ajan kesto ja toistuvuus. Altistumista toistuvalle melulle kannattaa välttää ja esimerkiksi musiikin kuuntelua nappikuulokkeilla rajoittaa. Kuulokekuuntelu on aina rasittavampaa kuin kaiuttimien kautta kuunneltu musiikki.

Lapsilla melukertymää aiheuttavat tyypillisesti myös esimerkiksi päiväkoti- tai koulumelu. Myös liian äänekkäät leikkikalut voivat vaarantaa kuulon.

Yleisimmin äänenvoimakkuuksien ohjearvot ylittyvät festareilla, konserteissa ja isoissa urheilutapahtumissa:  näissä jo ihmismassa itsessään saa desibelit nousemaan vaarallisen korkeiksi. Yleisohje on, että kuulon suojaaminen on tarpeen silloin, kun et kuule toisen ihmisen puhetta metrin etäisyydeltä tai keskustelua täytyy käydä huutaen. Pienten lasten korvat vaativat suojausta kuitenkin jo vähäisemmässäkin melussa.

Rockfestivaaleilla ja muissa ulkoilmatapahtumissa on tärkeää pysytellä mahdollisimman kaukana äänilähteestä. Lasta ei myöskään kannata nostaa harteille istumaan, koska silloin melu pääsee esteettömästi suoraan korvaan.

Isojen tilaisuuksien järjestäjillä on vastuu jakaa tai myydä korvatulppia paikan päällä.


Lapsen kuulosta

  • Lapsi kuulee jo kohdussa, ja vastasyntynyt reagoi ääniin sulkemalla silmäluomet ja säpsähtämällä.
  • Kolmikuukautinen vauva pysähtyy kuuntelemaan ääntä.
  • Puolivuotias vauva kääntää päänsä äänen suuntaan.
  • Vuoden ikäinen lapsi reagoi kuiskaukseen, joka tulee metrin etäisyydeltä.
  • 2-4-vuotias lapsi kuulee kuiskauksen kolmen metrin päästä.
  • Lapsen korvatulehduksessa korvaan kertyvä märkä alentaa kuuloa tilapäisesti.
  • Tärkein mittari lapsen kuulon seurannassa on vanhempien ja muiden läheisten maalaisjärki: jos epäilet, että lapsen kuulo on alentunut, puhu siitä neuvolassa.

 

Lähteet: Terveyskirjasto Duodecim, Kuulosuoja: kuulosuoja.fi, Kuuloliitto: kuuloliitto.fi

Linkit:

Kommentit