Hyppää pääsisältöön

Antero Viherkenttä selostaa Alajärvi-Siilinjärvi pesäpallo-ottelun

Heinäkuussa 2011 kuollut urheiluselostaja Antero "Vipu" Viherkenttä selostaa itselleen tuttua lajia Alajärvellä. Viherkenttä pelasi pesäpalloa SM-tasolla Helsingin Puna-Mustissa ja Kouvolan Pallonlyöjissä, jonka riveissä hänet valittiin vuonna 1959 vuoden lukkariksi.

Vuonna 1986 sekä Alajärvi että Siilinjärvi taistelivat pääsystä finaalipeleihin. Ylempää jatkosarjaa hallitsi Imatran Pallo-Veikot ja Siilinjärvi sijoittui lopulta toiseksi. Nämä ylemmän jatkosarjan kaksi parasta ratkaisivat mestaruuden paras kolmesta -systeemillä pelatussa loppuottelusarjassa. Imatran Pallo-Veikot vei mestaruuden vaikka Siilinjärvi löysi toisen finaalin lopulla kirivaihteen, tiukka takaa-ajo jäi lopulta yhtä juoksua vajaaksi.

Alajärven menestysvuodet osuivat muutamaa vuotta myöhemmäksi. Joukkue voitti SM-kultaa vuosina 1988 ja 1989.

Viherkenttä oli koulutukseltaan kansakoulunopettaja, mutta innostus urheilua kohtaan heräsi jo varhain. Hän pelasi useita vuosia pesäpallon Suomen huipulla. Opettajantyöt hän päätti vuonna 1977 ja siirtyi töihin radioon. Koko kansan tietoisuuteen Viherkenttä nousi unohtumattomien urheiluhetkien tulkkina toimiessaan Ylen selostajana. Hänen lajivalikoimansa oli laaja, mutta parhaiten hänet muistetaan painin, suunnistuksen sekä pesäpallon selostajana.

Teksti: Emilia Kemppi

Tietolaatikko

Urheilutoimittaja Jorma Antero Viherkenttä syntyi 28. joulukuuta 1933 Hartolassa ja kuoli 1. heinäkuuta 2011.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto