Hyppää pääsisältöön

Mikä on nälkälakkolaisen mieliruokaa?

Vietnamin sotaa vastustettiin Esplanadin puistossa kesällä 1966 ryhtymällä nälkälakkoon. Mielenosoittajien aatemaailmaa enemmän kiinnostivat lakkolaisten lempiruoat.

Nälkälakkolaisten suosiossa olivat niin lihapullat, sipulipihvit kuin schnitzelitkin. Vaihteleva ohjelma vei kuitenkin ajatukset pois kurnivasta vatsasta.

Useamman päivän kestänyt syömälakkomielenosoitus oli kerännyt paikalle monenikäistä ja -tyylistä osallistujaa. Enemmistö paikallaolijoista oli kuitenkin tullut katsomaan puistossa istuskelevia mielenosoittajia.

Osalle mielenosoittajista ei Vietnamin koko tai sijainti ollut tarkkaan tiedossa, mutta maan asia koettiin kuitenkin tärkeäksi. Parin päivän lakkoilusta ylijäävät ruokarahat aiottiin lahjoittaa vietnamilaisille.

Vaikka mielenosoitus olikin sujunut järjestäjien mukaan rauhallisissa tunnelmissa, näkemyseroilta ei väenpaljoudessa vältytty.

Osaa sivustaseuraajia lakkolaisten istuskelu ärsytti silmiinnähden. Eräs epäilee mielenosoituksen olevan ulkopuolisen tahon rahoittama, ja kehotetaanpa lakkoilijoita myös menemään Moskovaan.

Teksti: Arsi Alenius