Hyppää pääsisältöön

Mitä sää tiedät opetti, miten ukkonen syntyy tai tuntureiden sää muodostuu

Ohjelmasarjassa Mitä sää tiedät tutustuttiin sääilmiöihin. Sarjan ensimmäisessä jaksossa 1987 tarkastellaan pilviä ja kerrotaan miten ukkonen syntyy. Seuraavana vuonna kerrottiin mm. sään muodostumisesta ja nopeasta muuttumisesta Lapin tunturialueilla.

Säätä on jo muinoin tulkittu pilvien perusteella ja nykyään meteorologit laativat niiden perusteella sääennustuksia.

Jokainen voi oppia tulkitsemaan säätä pilviä tarkkailemalla. Meteorologi Erkki Harjama tutustuttaa ohjelmassa katsojat erilaisiin pilvityyppeihin diakuvien avulla ja näyttää miten sade- ja ukkospilvet syntyvät.

Harjama selostaa pilvistä leppoisasti kesäisen pellon keskellä diaprojektori kainalossa. Lopuksi hän kertoo studiossa sääennusteen. Sääkartan virkaa toimittaa seinälle liimattu käsin kuvitettu kartonki.

Mitä sää tiedät -sarja jatkui myös seuraavana vuonna. Tässä esimerkkijaksossa aiheena on sään muodostuminen ja nopea muuttuminen Lapin tunturialueilla sekä Ilmatieteen laitoksen tunturisääpalvelu. Ohjelmassa esiintyvät meteorologi Erkki Harjama, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Bengt Tammelin, opas Kai Syrjä ja meteorologi Liisa Fredrikson.

.

Tietolaatikko

Pilvet luokitellaan esiintymiskorkeuden ja muodon mukaan kymmeneen pilvisukuun, joihin jokaiseen kuuluu useita alalajeja useine muunnoksineen.
Pilviä on pidetty eri kulttuureissa myös jumalallisina olentoina tai jumalien asuinpaikkoina. Suomalaisen kansanuskomuksen mukaan pilvet saattoivat olla jättiläisiä, jotka valloittivat halutessaan taivaan.
Mitä sää tiedät ohjelmaa esitettiin vuosina 1987-1988 yhteensä 21 osaa.