Hyppää pääsisältöön

Brittihovin tuntija Erkki Toivanen

"Onnea on sisäinen auringonpaiste" kertoo Erkki Toivanen motokseen Arto Nybergin talk-show:n vieraana.

Tietolaatikko

Ohjelmasta on tekijänoikeudellisistä syistä poistettu otteita.

Nybergin haastattelussa Toivanen (1938-2011) analysoi Walesin prinssi Charlesin ja hänen naisystävänsä Camilla Parker Bowlesin tulevia häitä vuonna 2005. Pitkäaikainen Yleisradion Lontoon kirjeenvaihtaja muistelee myös vuoden 1981 häähumua, joilloin Diana ja Charles saivat toisensa.

Lisäksi herrat pohtivat Britannian kuningashuoneen tulevaisuutta. Toivasen mukaan britit tarvitsevat kuninkaallisiaan käytännön syistä, monet maan säätiöt ja hyväntekeväisyysjärjestöt pyörivät hovin johdolla ja tuella.

Yli neljäkymmenen vuoden ajan Toivanen asui pääosin Lontoossa, mutta hänen äänensä ja kasvonsa tulivat suomalaisille tutuiksi lukemattomista tv-raporteista. Miksi kosmopoliitti Toivanen on juurtunut juuri Lontooseen? Mies vastaa sen olevan hauskin paikka maailmassa, ainakin heti Kuopion jälkeen.

Teksti: Emilia Kemppi

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto