Hyppää pääsisältöön

IRA:n nälkälakko vaati kymmenen hengen

Pohjois-Irlannin tasavaltalaisterroristit ryhtyivät vuonna 1981 nälkälakkoon vastustaakseen vankilaolojaan. Kädenvääntö IRA:n ja Britannian pääministeri Margaret Thatcherin välillä johti lopulta kymmenen IRA-vangin kuolemaan.

Vangituille IRA:n terroristeille oli vuonna 1972 myönnetty poliittisen vangin status, joka käytännössä soi heille sotavankien oikeudet. He saivat käyttää omia vaatteitaan, kommunikoida vapaasti keskenään, eikä heidän tarvinnut osallistua vankilatöihin.

Tuomituilta evättiin nämä oikeudet vuonna 1976. Tämä johti vuosia kestäneisiin protesteihin, joissa vangit kieltäytyivät pukemasta ylleen vankila-asua ja lähtemästä sellistään.

Protestien seurauksena jännitteet vartijoiden ja vankien välillä Long Keshin vankilassa kiristyivät äärimmilleen. Vankien olosuhteet olivat muuttuneet protestien myötä lähes elinkelvottomiksi, ja vartijoiden harjoittama väkivalta oli arkipäivää.

Protestit vankien poliittisen statuksen palauttamiseksi kulminoituivat maaliskuussa 1981 alkaneeseen nälkälakkoon. Nälkälakon oli tarkoitus painostaa Britannian hallitus ja pääministeri Margaret Thatcher taipumaan vankien vaatimuksiin.

Lakon aloittanut Bobby Sands kuoli 66 päivän paastoamisen jälkeen. Syömälakkonsa aikana hänet oli valittu täytevaaleissa Britannian parlamenttiin kansanedustajaksi. Yli 100 000 ihmistä kokoontui Sandsin hautajaisiin Belfastissa, ja levottomuudet yltyivät Pohjois-Irlannissa. Sandsin kuolema synnytti mellakoita myös muualla Euroopassa.

Nälkälakko keskeytettiin lopulta lokakuussa 1981. Sandsin lisäksi yhdeksän vankia oli ehtinyt menehtyä lakon aikana.

Vaikka Britannian hallitus ei koskaan virallisesti vahvistanut vankien poliittisen statuksen palauttamista, vuoteen 1983 mennessä kaikki alkuperäiset oikeudet oli palautettu asteittain.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto