Hyppää pääsisältöön

Norjan joukkosurmassa ja räjähdyksessä yli 70 uhria

Pohjoismaiden toistaiseksi vakavin terroriteko tapahtui 22. heinäkuuta 2011 Norjassa Utøyan saarella, kun poliisiksi naamioitunut mies ampui 69 työväenpuolueen kesäleirillä ollutta nuorta. Vain muutama tunti aiemmin Oslon keskustassa oli räjähtänyt kahdeksan ihmistä surmannut pommi.

Perjantai-iltapäivällä 22.7.2011 valtava räjähdys vavisuttaa Oslon keskustaa. Moni rakennus syttyy tuleen korttelissa, jossa sijaitsee muun muassa pääministerin kanslia, oikeus- ja öljyministeriö sekä korkein oikeus. Seitsemän ihmistä kuolee ja useita kymmeniä loukkaantuu iskussa.

Samaan aikaan Utøyan saarella 30 kilometriä Oslon ulkopuolella on sosiaalidemokraattien leiri, jonne on kokoontunut nuoria eri puolilta Eurooppaa. Pommi-iskun tullessa leirin tietoon, leiriläiset kokoontuvat saaren päärakennukseen tiedotustilaisuuteen.

Poliisiksi pukeutunut mies saapuu leirikeskukselle, kutsuu nuoret luokseen ja aloittaa sen jälkeen silmittömän ammuskelun. Syntyy paniikki, jolloin leiriläiset yrittävät piiloutua tai paeta uimalla. Ampuja lähtee heidän peräänsä ja jahtaa heitä ympäri saarta.

Noin tunnin kestäneen kaaoksen jälkeen poliisi pidättää 32-vuotiaan Anders Behring Breivikin. Hän antautuu ilman tulitaistelua.

Poliisin mukaan ampuja oli hautonut hirmutekojaan useiden vuosien ajan. Breivik tunnusti molemmat veriteot ja kertoo syyksi yhteiskunnan muuttamisen.

Norjan koko valtiollinen johto matkusti tragediaa seuranneena päivänä Utøyan saaren uhrien omaisten luokse. Joukkosurmien tuoma valtava suru hiljensi koko maan.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg kuvailee Norjaa kohdannutta hyökkäystä veriseksi ja pelkurimaiseksi teoksi. Hänen mukaansa Norjaa ei voi pommittaa hiljaiseksi.

Uhrien määräksi ilmoitettiin vielä viikonlopun aikana yli kahdeksankymmentä, mutta maanantaina 25.7. Oslon poliisi tiedotti, että Utøyan saaren ampumisessa oli kuollut 69 ihmistä ja pommi-iskussa kahdeksan.

Teksti: Emilia Kemppi, Heidi Sommar, Yle uutiset

Kommentit