Hyppää pääsisältöön

Vanni - viimeinen suomalainen norsu

Saksasta tuotu entinen sirkusnorsu osasi temppuja vielä sirkusuran jälkeenkin. Se teki niitä myös pyytämättä.

Liedon Zoolandiassa viimeiset vuotensa Suomessa asustanut Vanni-norsu ihastutti asiakkaita hauskoilla tempuillaan.

Henkilökunta sai kuitenkin olla varpaillaan tämän temppuilevan jättiläisen kanssa. Eläintarhan omaisuutta tuhottiin oikein urakalla. Harjan varret katkaistiin ja kottikärryt rutattiin istumalla niiden päälle.

Kepposistaan huolimatta Vanni oli erittäin lempeä eikä koskaan vahingoittanut ihmisiä tahallaan. Viisas eläin osasi myös varoa, kun aitauksessa liikkui häntä pienempiä.

Vannin alkuperästä ei ole tarkkaa varmuutta, mutta epävirallisten tietojen mukaan se syntyi vapaudessa vuonna 1973 ja asui 70-luvulla Jugoslaviassa.

80-luvun alkupuolella Sirkus Finlandia osti kaksi norsua Saksasta ja toi ne Suomeen. Norsut olivat Suomeen tuotaessa huonossa kunnossa, ja pian toinen norsuista kuoli. Vanni jäi yksin.

Saksan vuosina Vanni oli alkanut pelätä sirkustelttaa, mutta pian se teki jo temppujaan Sirkus Finlandiassa. Ihmiset hurrasivat, kun Vanni teki piruetteja ja nosteli jalkojaan. Jalkapallon pelaamista Vanni rakasti.

Pian sirkusnorsujen käyttö kiellettiin, ja seuraavaksi Vannin tie vei Lietoon ja Zoolandiaan.

Zoolandiassa Vanni sai jälleen kumppanin, kun Suomen Tivoli päätti luopua Pepita-norsusta. Uusi tulokas tiesi paikkansa suuremman Vannin takana, ja kaksikko tulikin toimeen eritäin hyvin.

Vanha Pepita ei kuitenkaan elänyt pitkään, ja Vanni jäi jälleen yksin.

2000-luvulla Vanni alkoi kärsiä hammastulehduksesta, jota ei pystytty parantamaan, sillä hoito olisi tullut erittäin kalliiksi.

Vuonna 2005 Vanni siirrettiin ukrainalaiseen eläintarhaan, mutta vain vajaa vuosi siirron jälkeen Vannin tila heikkeni. Pitkään vaivannut hammastulehdus oli levinnyt päähän, ja Vanni menehtyi.

Vanni oli - ja näillä näkymin tulee myös olemaan - Suomen viimeinen norsu.

Teksti: Henri Saloranta

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto