Hyppää pääsisältöön

Vanni - viimeinen suomalainen norsu

Saksasta tuotu entinen sirkusnorsu osasi temppuja vielä sirkusuran jälkeenkin. Se teki niitä myös pyytämättä.

Liedon Zoolandiassa viimeiset vuotensa Suomessa asustanut Vanni-norsu ihastutti asiakkaita hauskoilla tempuillaan.

Henkilökunta sai kuitenkin olla varpaillaan tämän temppuilevan jättiläisen kanssa. Eläintarhan omaisuutta tuhottiin oikein urakalla. Harjan varret katkaistiin ja kottikärryt rutattiin istumalla niiden päälle.

Kepposistaan huolimatta Vanni oli erittäin lempeä eikä koskaan vahingoittanut ihmisiä tahallaan. Viisas eläin osasi myös varoa, kun aitauksessa liikkui häntä pienempiä.

Vannin alkuperästä ei ole tarkkaa varmuutta, mutta epävirallisten tietojen mukaan se syntyi vapaudessa vuonna 1973 ja asui 70-luvulla Jugoslaviassa.

80-luvun alkupuolella Sirkus Finlandia osti kaksi norsua Saksasta ja toi ne Suomeen. Norsut olivat Suomeen tuotaessa huonossa kunnossa, ja pian toinen norsuista kuoli. Vanni jäi yksin.

Saksan vuosina Vanni oli alkanut pelätä sirkustelttaa, mutta pian se teki jo temppujaan Sirkus Finlandiassa. Ihmiset hurrasivat, kun Vanni teki piruetteja ja nosteli jalkojaan. Jalkapallon pelaamista Vanni rakasti.

Pian sirkusnorsujen käyttö kiellettiin, ja seuraavaksi Vannin tie vei Lietoon ja Zoolandiaan.

Zoolandiassa Vanni sai jälleen kumppanin, kun Suomen Tivoli päätti luopua Pepita-norsusta. Uusi tulokas tiesi paikkansa suuremman Vannin takana, ja kaksikko tulikin toimeen eritäin hyvin.

Vanha Pepita ei kuitenkaan elänyt pitkään, ja Vanni jäi jälleen yksin.

2000-luvulla Vanni alkoi kärsiä hammastulehduksesta, jota ei pystytty parantamaan, sillä hoito olisi tullut erittäin kalliiksi.

Vuonna 2005 Vanni siirrettiin ukrainalaiseen eläintarhaan, mutta vain vajaa vuosi siirron jälkeen Vannin tila heikkeni. Pitkään vaivannut hammastulehdus oli levinnyt päähän, ja Vanni menehtyi.

Vanni oli - ja näillä näkymin tulee myös olemaan - Suomen viimeinen norsu.

Teksti: Henri Saloranta

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto