Hyppää pääsisältöön

Keskustelua Norjan tragediasta

Norjan terrori-iskua seuranneina päivinä Suomessa käsiteltiin tapahtumaa niin terapeutin kuin poliisinkin voimin. Uutisissa ohjeistettiin myös asian käsittelyyn lasten kanssa.

Tietolaatikko

Norjan iskuissa 22.7.2011 sai surmansa 77 ihmistä. Iskujen takana oli norjalainen äärioikeistolainen Anders Breivik.

Yle uutisten erikoislähetyksessä seurattiin jälkiselvitysten etenemistä sekä keskusteltiin tapahtumasta asiantuntijoiden kanssa. Haastateltavina olivat psykologian tohtori ja kriisiterapeutti Eija Palosaari, ylitarkastaja Rami Ruuska sisäasiainministeriön pelastustoimesta sekä poliisijohtaja Pentti Saira.

Tekoa pidettiin poikeuksellisen raakana ja tapahtumien järkyttävyys ja vaikeus tuli esiin keskustelijoiden kommenteissa. Tekoa verrattiin myös Suomessa sattuneisiin koulusurmiin. Poliisijohtaja Saira totesi Norjan kaltaisten tapahtumien olevan kaikista vaikeimpia ja vaativimpia pelastustehtäviä. Terapeutti Eija Palosaaren mukaan verilöylystä selvinneet tulevat tarvitsemaan usean vuoden ajan psykiatrista hoitoa.

Keskustelua käytiin myös Suomen turvallisuudesta ja kriisivalmiudesta sekä mahdollisesta aselain tiukentamisesta. Tapahtumien myötä ajatukset pohjoismaisesta lintukodosta murenivat, mutta lapsille ja nuorille Palosaari neuvoi viestimään yksiselitteisesti turvallisuutta ja antoi ohjeita tapahtumien käsittelyyn. Myös uutisissa neuvottiin miten vaikeasta asiasta tulisi puhua lasten ja nuorten kanssa.

Teksti: Heidi Sommar