Hyppää pääsisältöön

Justiina

Suomifilmit siirtyivät uuteen aikaan 1970-luvun Hella Wuolijoen käsikirjoittamassa tv-elokuvassa. Kartanoromantiikan rinnalle oli noussut ajan yhteiskunnallinen henki.

Tietolaatikko

Justiina esitetään uusintana Yle Teemalla perjantaina 29.7. ja sunnuntaina 31.7.

Justiina kertoo Harmaalahden kartanon sisäköstä, joka on saanut talon herralle lehtolapsen. Laamanni Harmeliuksen palatessa taiteilijarouvansa kanssa menneet ajat piinaavat koko talon elämää.

Väkevin tunne on kuitenkin kartanonherran rakkaus arvonsa tuntevaa Justiinaa kohtaan. Justiina ei pysty vastaamaan laamannin tunteisiin, sillä hänen työläiskulttuurinen omanarvontuntonsa ei anna eri yhteiskuntaluokkien rakkaudelle sijaa. Hän tunnustaa kuitenkin laamannille rakastaneensa tätä pyyteettömästi nuoruudessaan.

Erilaiset arvomaailmat hämmentävät Justiinaa, joka haluaisi kouluttaa poikansa Olavin ammattiin ja työväenkulttuuriin. Olavi taas haluaisi seurata biologisen suurmiesisänsä jalanjälkiä ja lukea ylioppilaaksi. Olavin elämää sävyttää myös isän kevytkenkäisen vaimon flirtti.

Lopulta Justiina kuitenkin löytää tiensä; pojasta tulee kouliutua kunnon kansalainen, jotta kartanonrouvan kaltaiset pyrkyrit eivät hallitsisi maailmaa.

Kartanonherran rakkaudessa on samanlaisia vivahteita kuin Hella Wuolijoen Niskavuoren Hetassa. Akusti rakasti koko ikänsä piika Hiljaa eli Siipirikkoa, vaikka jakoi aviovuoteensa vauraan Niskavuoren tyttären kanssa.

Hella Wuolijoen persoonassa yhdistyivät vahva kulttuurivasemmistolaisuus ja talonpoikaishenki. Wuolijoki oli itse tilanomistaja, ja se näkyy hänen vahvoissa maaseudun kuvauksissaan kuten Niskavuori-sarjassa.

Wuolijoen Justiinan pohjalta on tehty myös Suomen Filmiteollisuuden elokuva Eteenpäin - elämään. Siinä kartanonherran ja sisäkön rakkaustarina viedään Venäjän vallan ajan sortovuosiin saakka, ilmeisesti Toivo Särkän kirjoittamana. Televisioteatterin Justiinassa ei sortovuosia käsitellä.

Teksti: Paavo Rytsä