Hyppää pääsisältöön

Inter kaatosateessa futismestariksi

Veikkausliigan mestaruustaisto huipentui kaameassa kaatosateessa Turun Kupittaalla. Kotijoukkue Inter hallitsi olosuhteet paremmin, ja varmisti voitollaan Suomen mestaruuden.

Tietolaatikko

Koosteissa on päällekkäin suomen- ja ruotsinkielinen selostus.

Interillä oli mahdollisuus varmistaa mestaruus jo aiemmin, mutta tasapelien ja tappion ansiosta päätös venyi vasta viimeiselle kierrokselle.

Itse ottelu oli melkoinen näytelmä. Vettä satoi koko pelin ajan, ja välillä näytti siltä, että tuhannet ihmiset ovat lähteneet seuraamaan vesipallon finaalia.

Palloa oli pakko pelata ilmassa, koska pallo ei yksinkertaisesti vierinyt lätäköitä täynnä olevalla nurmella. Tämän pelin Inter hallitsi ylivoimaisesti paremmin.

Avausmaali nähtiin jo heti ottelun alussa, kun Interiä rikottiin. Mika Ojalan tarkka vapaapotku löysi Severi Paajasen, joka puski pallon komeasti Jaron verkkoon.

Inter hallitsi peliä selvästi, ja sillä oli lukuisia paikkoja lisätä johtoaan, mutta Jaro kesti. Myös vierailla oli omat paikkansa maalitilin avaamiseen, mutta tasoitus jäi uupumaan.

Ottelun tauolla kenttämiehet lastasivat suurimmat vedet kentältä, muta ottelun jatkuessa kenttä lainehti jälleen vedestä.

Ottelun loppuhetkillä Inter iski vielä toisen maalin, kun Avausmaalin iskenyt Paajanen tarjoili Domagoj Abramovicille, joka tykitti pallon vastustamattomasti maaliin.

Vain muutama minuutti maalin jälkeen tuomari puhalsi pelin poikki, ja Interin mestaruusjuhlat olivat valmiita alkamaan.

Teksti: Henri Saloranta

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto