Hyppää pääsisältöön

Kypärä on pyöräilijän turvavyö

Pyöräilykypärä suojaa sekä lasta että aikuista. Vaikka kypärän edut on todistettu lukuisissa tutkimuksissa, on sen käyttäminen edelleen ainoastaan suositeltavaa.

Liikennevartti-ohjelmassa Seppo Olkkonen esittelee vallitsevaa kypärämuotia ja pukee kananmunalle pyöräilykypärän demonstroidakseen suojaavuuden onnettomuustilanteessa.

Kouvolalaisella skeittirampilla rullalautailevat pojat kertovat vanhempien olleen tiukkoina: harrastuksen jatkamisen edellytyksenä oli kypäräpakko. Rullalautailua sivusta seurannut komisario Antero Rossi huomauttaa, että kypärä suojaisi lasten ja nuorten lisäksi yhtä hyvin myös aikuisia työmatkapyöräilijöitä.

Tutkimusten mukaan pyöräilykypärä vähentää onnettomuudessa kuolemanriskiä 73 prosenttia ja aivovammariskiä jopa 90 prosenttia. Taajamissa kypäriä näkee useammin kuin maaseudulla.

Liikenneturvan mukaan liikenneonnettomuuksissa vammautuvat päätä useammin raajat. Katkennut käsi tai jalka parantuu lähes ennalleen, mutta päähän kohdistuvilla vammoilla on usein elinikäiset seuraukset.

Sarkolan koulun ekaluokkalaiset saavat Punaiselta Ristiltä upouudet pyöräilykypärät. Rehtori Heikki Ojanen arvelee, että sosiaalinen paine motivoi oppilaita käyttämään kypärää jatkossakin.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto