Hyppää pääsisältöön

O-P Karjalainen kiskaisi Suomen ennätyksen

Vuoden 2004 Lahden Eliittikisojen yleisö sai täyden vastineen rahoilleen, kun Olli-Pekka Karjalainen kiskoi moukarinsa ja omissa nimissä olleen Suomen ennätyksen huimiin mittoihin.

Ensimmäisellä kierroksella O-P jäi vielä reilusti alle 80 metrin, ja toisella kierroksella moukarijätti astui heittonsa yli. Kolmannella kierroksella pamahti.

Kisassa peräti kolme kertaa 80 metrin viivan ylittänyt Karjalainen kiskaisi moukarin kauemmaksi kuin yksikään suomalainen aiemmin. Uusi huikea Suomen ennätys merkittiin tilastoihin lukemin 83,30.

Neljäs heitto kantoi hieman yli 80 metriä, mutta viides heitto aiheutti jälleen hämmästystä niin katsomossa kuin selostamossakin.

Karjalainen pommitti moukarinsa jälleen 83 metrin viivalle, mutta tällä kertaa viivan huonommalle puolelle.

Viimeisen heittonsa Karjalainen astui jälleen yli, mutta sillä ei ollut enää väliä. Karjalainen oli kiilannut itsensä moukarinheiton terävimpään kärkeen.

Karjalaisen paras saavutus arvokisoissa nähtiin kaksi vuotta ennätyskesän jälkeen, kun O-P toi Göteborgin EM-kisoista mukanaan hopeamitalin. Karjalainen hävisi voiton vieneelle Valko-Venäjän Ivan Tikhonille vain 27 senttiä.

Kotimaisia moukarikenttiä Karjalainen on hallinnut suvereenisti jo reilusti toistakymmentä vuotta. Karjalainen on mm. voittanut Suomen mestaruuden peräti 13 kertaa peräkkäin.

Teksti: Henri Saloranta

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto