Hyppää pääsisältöön

Markus Pöyhönen: Euroopan neljänneksi nopein

Suomalainen pikajuoksu koki harvinaisen ilonhetken yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä, kun Markus Pöyhönen pyyhälsi 100 metrin pikajuoksussa viidenneksi. Tulos parani myöhemmin vielä yhdellä pykälällä.

Pikajuoksun kuningasmatkalla kärsittiin lukuisista vilppilähdöistä, jotka söivät juoksijoiden voimia.

Kovana lähtijänä tunnettu Pöyhönen sai välierissä kuitenkin nappilähdön ja oli vielä puolessa välissä mukana voittotaistelussa.

Lopulta Pöyhönen puristi itsensä viimeisenä jatkoon. Aluksi Pöyhönen oli tilastoissa viides, mutta pian tulokset korjattiin, ja finaalipaikka oli tosi asia.

Finaalissa Kreikan Yeóryios Theodorídis hylättiin kahden vilppilähdön jälkeen. Pöyhönen ei väsyneenä saanut enää loistavaa lähtöä, mutta rennon juoksun ansiosta jätti silti taakseen kaksi todella kovaa menijää.

Suomalaiskiituri oli suoritukseensa syystäkin tyytyväinen, sillä hänestä oli juuri tullut maanosan viidenneksi nopein mies.

Euroopan mestaruuden vienyt Iso-Britannian Dwain Chambers kärähti kuitenkin dopingista vuotta myöhemmin, ja hänen suorituksensa hylättiin myös Münchenin kisojen osalta.

Näin Markus Pöyhösen lopullinen sijoitus oli neljäs.

Pöyhönen on Suomen kaikkien aikojen toiseksi nopein mies ennätyksellä 10.23, jonka hän juoksi voittaessaan Suomen mestaruuden vuonna 2002. Nopeammin on juossut vain Tommi Hartonen, jonka hallussa oleva Suomen ennätys on 10.21.

Pöyhösellä on itsellään hallussa sisäratojen 60 metrin Suomen ennätys 6,58.

Teksti: Henri Saloranta ja Juhana Säilynoja

HUOM: Valitettavasti oheiset ohjelmat ovat sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.

OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är dessa program tyvärr endast tillgängliga i Finland och via finska servrar.

NOTE: Due to the terms of our agreements these programmes are unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.