Hyppää pääsisältöön

Markus Pöyhönen: Euroopan neljänneksi nopein

Suomalainen pikajuoksu koki harvinaisen ilonhetken yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä, kun Markus Pöyhönen pyyhälsi 100 metrin pikajuoksussa viidenneksi. Tulos parani myöhemmin vielä yhdellä pykälällä.

Pikajuoksun kuningasmatkalla kärsittiin lukuisista vilppilähdöistä, jotka söivät juoksijoiden voimia.

Kovana lähtijänä tunnettu Pöyhönen sai välierissä kuitenkin nappilähdön ja oli vielä puolessa välissä mukana voittotaistelussa.

Lopulta Pöyhönen puristi itsensä viimeisenä jatkoon. Aluksi Pöyhönen oli tilastoissa viides, mutta pian tulokset korjattiin, ja finaalipaikka oli tosi asia.

Finaalissa Kreikan Yeóryios Theodorídis hylättiin kahden vilppilähdön jälkeen. Pöyhönen ei väsyneenä saanut enää loistavaa lähtöä, mutta rennon juoksun ansiosta jätti silti taakseen kaksi todella kovaa menijää.

Suomalaiskiituri oli suoritukseensa syystäkin tyytyväinen, sillä hänestä oli juuri tullut maanosan viidenneksi nopein mies.

Euroopan mestaruuden vienyt Iso-Britannian Dwain Chambers kärähti kuitenkin dopingista vuotta myöhemmin, ja hänen suorituksensa hylättiin myös Münchenin kisojen osalta.

Näin Markus Pöyhösen lopullinen sijoitus oli neljäs.

Pöyhönen on Suomen kaikkien aikojen toiseksi nopein mies ennätyksellä 10.23, jonka hän juoksi voittaessaan Suomen mestaruuden vuonna 2002. Nopeammin on juossut vain Tommi Hartonen, jonka hallussa oleva Suomen ennätys on 10.21.

Pöyhösellä on itsellään hallussa sisäratojen 60 metrin Suomen ennätys 6,58.

Teksti: Henri Saloranta ja Juhana Säilynoja

HUOM: Valitettavasti oheiset ohjelmat ovat sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.

OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är dessa program tyvärr endast tillgängliga i Finland och via finska servrar.

NOTE: Due to the terms of our agreements these programmes are unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto