Hyppää pääsisältöön

Pizza Napoletana maistuu korrepetiittori Liisa Pimiälle

Liisa Pimiä, Lino Inutile

Korrepetiittori Liisa Pimiä valitsi pizzeriaksi töölöläisen Villettan. Italialainen isäntä Lino Inutile huolehti stipendin korkeasta laadusta.

Maaliskuisen pizzastipendin antaja, graafinen suunnittelija Aino-Liisa Tikkanen Helsingistä aloittaa valintakirjeensä näin: "Mitähän Pimiän Liisalle kuuluu? Hän työskentelee korrepetiittorina oopperan parissa ja on juuri niitä musiikin ammattilaisia, joita emme näe, mutta jotka ovat niin äärimmäisen tärkeässä tehtävässä. Ja Liisaan liittyy niin pizza- kuin musiikkimuistoja."

Aino-Liisa Tikkanen palaa muistoissaan lapsuutensa Lappeenrantaan, Ainonkadulle. "Liisan perhe asui ylimmässä kerroksessa ja me alimmaisessa. Kaupunginteatteri esitti operettia Viktorian husaari. Olimme saaneet operetin säestysnuotit ja Liisa osasi soittaa pianolla kaikki operetin kappaleet - hän oli jo silloin erinomaisen taitava. Itse olin 7-vuotias, sisareni 11 ja Liisa sitten siitä väliltä. Isosiskoni teki koreografioita kappaleisiin, tyylilajina charleston, ja niin me tanssimme hameenhelmat hulmuten."

Aino-Liisa TikkanenLiisa Pimiä kiittää pizzasta lapsuudennaapuriaan Aino-Liisaa, jota myös kutsuttiin Liisaksi. Kuva: Samuli Knuutila.

Liisa Pimiä löytyy Sibelius-Akatemiasta uusia korrepetiittoreita kouluttamasta. Ammattinimike korrepetiittori ei välttämättä ole kaikille tuttu, kirjoittaa Aino-Liisa Tikkanen. Korrepetiittorit sekoitetaan usein oopperan harjoituspianisteihin, mutta pianopartituurin lisäksi heidän on hallittava työn alla oleva teos kokonaisuudessaan - laulajien osuudet ja roolit, lausuminen, orkestraatio, rytmitykset, tekstit ja laulutekniikka. "Ohjaaja, kapellimestari ja korrepetiittori muodostavat oopperan Bermudan kolmion", Liisa Pimiä vertaa hauskasti.

Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen osaston vähintään kanditason pianistit voivat suuntautua kaksipäiväisen pääsykokeen läpäistyään oopperan kiehtovaan maailmaan. Koulutuksessa työstetään oopperakohtauksia ja valmistetaan kokonaisia teoksia ja päädytään oopperakoulutuksen maistereiksi. "Professori Markus Lehtinen on uudistanut korrepetiittorien ja laulajien koulutusta paljon monipuolisemmaksi", Liisa Pimiä kiittää. "Kansainvälisen koulutusohjelman ja ulkomaisen yhteistyön myötä opetuskielemme on englanti."

Neljää korrepetiittorioppilasta luotsaava Liisa odottaa Musiikkitaloa innokkaasti. Hän valmistelee oppilaineen lähes 30 laulajan voimin esitettävää Olli Kortekankaan oopperaa Yhden yön juttu, joka saa ensi-iltansa Musiikkitalon Sonore-salissa 14.lokakuuta.

Aino-Liisa Tikkanen lopettaa kirjeensä näin: "Tuohon aikaan saimme Liisalta myös vinkin jostain aivan ihanasta, jonka nimi oli pitsa. Sitä sai Suomen ensimmäisestä pizzeriasta, Adriano Barista!" Monet muistavat Lappeenrannan Adrianon, ja karismaattinen on myös Liisa Pimiän suosikkipaikan töölöläisen Villettan isäntä Lino Inutile. "Inutile! Mutta eihän kenenkään sukunimi voi olla Hyödytön!" Liisa Pimiä nauraa yhdessä Linon kanssa. Pizzavalinta on varma Napoletana, jossa on italialaisia sardelleja, juustoa, tomaattia, kaprista ja basilikaa.Anu Jaantila