Hyppää pääsisältöön

Varpuset on kertomus itsenäistymisestä

Sinin elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän tapaa itseään vanhemman, romantiikantajuisen Boeliuksen. Rakkautta riittää, kunnes eräänä päivänä koittaa arki.

Varpuset-elokuvan tekijöitä

Rooleissa: Kira Roisko (Sini), Kristiina Elstelä (äiti), Jaan Kallio (Boelius), Anja Päivärinta (Boeliuksen äiti), Ari-Kyösti Seppo (Tapani)
Ohjaus ja käsikirjoitus: Noora Männistö
Kuvaussuunnittelu: Antti Välikangas
Leikkaus: Sepi Niemi

Vuonna 1986 valmistunut Noora Männistön ohjaama ja käsikirjoittama Varpuset on kertomus kahdestaan elävistä Sinistä (Kira Roisko) sekä tämän työläisäidistä (Kristiina Elstelä), jotka itsenäistyvät samaan aikaan, mutta eri tahdissa.

Sinin elämä tuntuu junnaavan paikoillaan. Poikaystäväkin tylsistyttää niin, että tämän tullessa käymään Sini leikkii nukkuvaa. Eihän se osaa jauhaa kuin autoista ja lohkolämmittimistä!

Sini samastuu ostamaansa lintuun, jonka antaisi häkkiin sulkemisen sijaan lentää vapaana. Juhlissa Sini tutustuu Boeliukseen. Kitaraa soitteleva komistus hyppää vaatteet yllään Sinin seuraksi kylpyammeeseen. Romanttisen runopojan kanssa Sini tuntee vihdoinkin olevansa samalla aaltopituudella.

Äiti ei ole ihan yhtä vakuuttunut, etenkään, kun Boelius kynii Sinin tukan päätä myöten lyhyeksi. Uusi punainen värikään ei äitiä vakuuta: "Sähän olet kuin rännistä pudonnut varpunen! Luuletko sä saavasi töitä tommosella tukalla?" Äidin luona Sini tuntee olonsa häkkilinnuksi, ja muuttaa uuden rakkautensa luokse. Vapaus osoittautuu kuitenkin haaveita harmaammaksi.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti