Hyppää pääsisältöön

Varpuset on kertomus itsenäistymisestä

Sinin elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän tapaa itseään vanhemman, romantiikantajuisen Boeliuksen. Rakkautta riittää, kunnes eräänä päivänä koittaa arki.

Varpuset-elokuvan tekijöitä

Rooleissa: Kira Roisko (Sini), Kristiina Elstelä (äiti), Jaan Kallio (Boelius), Anja Päivärinta (Boeliuksen äiti), Ari-Kyösti Seppo (Tapani)
Ohjaus ja käsikirjoitus: Noora Männistö
Kuvaussuunnittelu: Antti Välikangas
Leikkaus: Sepi Niemi

Vuonna 1986 valmistunut Noora Männistön ohjaama ja käsikirjoittama Varpuset on kertomus kahdestaan elävistä Sinistä (Kira Roisko) sekä tämän työläisäidistä (Kristiina Elstelä), jotka itsenäistyvät samaan aikaan, mutta eri tahdissa.

Sinin elämä tuntuu junnaavan paikoillaan. Poikaystäväkin tylsistyttää niin, että tämän tullessa käymään Sini leikkii nukkuvaa. Eihän se osaa jauhaa kuin autoista ja lohkolämmittimistä!

Sini samastuu ostamaansa lintuun, jonka antaisi häkkiin sulkemisen sijaan lentää vapaana. Juhlissa Sini tutustuu Boeliukseen. Kitaraa soitteleva komistus hyppää vaatteet yllään Sinin seuraksi kylpyammeeseen. Romanttisen runopojan kanssa Sini tuntee vihdoinkin olevansa samalla aaltopituudella.

Äiti ei ole ihan yhtä vakuuttunut, etenkään, kun Boelius kynii Sinin tukan päätä myöten lyhyeksi. Uusi punainen värikään ei äitiä vakuuta: "Sähän olet kuin rännistä pudonnut varpunen! Luuletko sä saavasi töitä tommosella tukalla?" Äidin luona Sini tuntee olonsa häkkilinnuksi, ja muuttaa uuden rakkautensa luokse. Vapaus osoittautuu kuitenkin haaveita harmaammaksi.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto