Hyppää pääsisältöön

Hetero, homo, vai jotain ihan muuta?

"Pitelemättömässä sukupuoliohjelmassa" seksuaalisuudesta ja sen rajoista väittelivät muun muassa pastori, nahkahomo, transvestiitti, genderblenderi, diakonissa ja Timo Harakka.

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja sukupuolisuuden käsitteet puhuttivat jo kauan ennen Ajankohtaisen kakkosen Homoiltaa.

Tasavalta!-ohjelmassa keskusteltiin vuonna 1993 seksuaalisista poikkeavuuksista, sukupuolirooleista ja kirkon sekä seksuaalivähemmistöjen välisestä suhteesta.

Osallistujakunta oli varsin laaja. Näkemyksiään olivat seksuaalivähemmistöjen sekä kirkon edustajien lisäksi esittämässä muun muassa toimittaja Timo Harakka, seuralaispalvelun johtaja Tiina Jylhä, lääkäri ja kirjailija Juhani Seppänen, elokuvaohjaaja Lauri Törhönen sekä mallitoimiston johtaja Laila Snellman.

Jokseenkin rönsyilevän keskustelun aikana käydään lisäksi läpi kysymyksiä esimerkiksi uskottomuudesta, yhteiskunnan seksualisoitumisesta ja sovinismista.

Seksi kaikessa monimuotoisuudessaan olikin ohjelman kattava teema. "Seksistä ei olla vieläkään päästy", toteavat ohjelman juontajat Yazka ja Juhani Siltanen.

Teksti: Arsi Alenius

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto