Hyppää pääsisältöön

Minna Pensola: "Pizzamakuni on jäykkä ja taantumuksellinen."

Minna Pensola

Minna Pensola tilaa jälleen kerran suosikkinsa. "Aloitan aina keskeltä, koska jos tulee ylämäki, on ainakin parhaat palat syöty." Ilokseen hän huomaa leikanneensa pizzan keskelle sydämen. "Taitaa olla freudismi!"

Helsinkiläinen klassisen musiikin ja erityisesti oopperan harrastaja Helena Terho valitsi ensimmäisen pizzastipendin saajaksi viulutaiteilija Minna Pensolan, jonka esiintyminen Retuperän WBK:n kevätkonsertin 2009 solistina on jäänyt mieleen. "Olen kuullut Minna Pensolaa paljon aiemminkin, mutta se konsertti osoitti, että hän osaa heittäytyä täysillä mukaan muillakin elämän alueilla", Terho perustelee.

Minna Pensola kiittää pizzasta kantapaikassaan Rivoletossa, jossa hän tilaa St. Jurcinon: "Salamia, katkarapuja, ananasta, gorgonzolaa ja valkosipulia, mutta ilman salamia." Finlandia-talossa pidetty taiteellisen harhaanjohtajan Oskari Ratamon luotsaama konsertti oli Pensolallekin "musiikillisesti järisyttävä". Teos oli J.S. Pöhkön Konsertto kahdelle viululle. "Sovitus oli taitavasti tehty, oltiin selvästi retoriikan alkulähteillä", Pensola analysoi ja muistelee, miten Bachin alkuperäisteosta oli höystetty mm. "Kyllä Jeeves hoitaa" -tv-sarjan tunnarilla ja SuperMarioBros-teemoilla. "Tunsin olevani osa vahvaa perinnettä. Polilaisuus kulkee perheissä ja ystäväpiireissä."

Pensolan oma kvartetti Meta4 on paussilla jatkaakseen taas helmikuussa, mutta silti syksy on ollut kiireinen USA:n-, Saksan- ja Englannin-matkoineen. Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtajuus aiheuttaa ajoittain työrupeamia. "On ollut virkistävän erilaista olla keikoilla vain omana itsenään, kun yleensä musiikki kulkee meidän jokaisen kautta", hän sanoo tämän syksyn individualistisesta otteesta.

Tulossa on Uudenmaankadun Klasariklubi-iltojen, Italian-reissun, Oulaisten Musiikkiviikkojen ja Hämeenlinnan Verkatehtaan keikan lisäksi kommentaattorin pesti Sibelius-viulukilpailujen radio- ja tv-lähetyksissä Ylessä. "Vaikka kilpailu onkin psyykkisesti ja fyysisesti hirveän vaativa, se oikeastaan kuvastaa viulistin työelämää - se on teknistä työtä ja itsensä voittamista. Erona on tietysti se, että se on vertailutilanne, ja siksi useimman kohdalla vuorovaikutus yleisöön ja tilanteeseen jää minimiin. Kilpailuohjelmisto on valtavan laaja, ja monet käyttävät valmistautumiseen vuoden tai jopa vuosia. Sellaiseen ei esiintyvän taiteilijan arjessa enää ole mahdollisuuksia", sanoo Pensola, joka on yhtä kotonaan Bachin sooloteoksissa kuin tämän päivän uusimmassa musiikissa.

Teksti ja kuvat: Anu Jaantila.

Säveltäjä Eero Hämeenniemi kertoi tyytyväisenä: ”Sain kirjeen kuulijalta. Siinä oli kiitosviesti, 10 euron seteli ja kehotus mennä pizzalle.” Pane postiin oma pizza-stipendisi ja kerro meille, kuka sen saa. Käytä alla olevaa kommenttikenttää.