Hyppää pääsisältöön

Ansan ja Oivan televisioasema - Kannatti herätä!

Ansan ja Oivan AETO TV lähetti ohjelmaa lauantaiaamuisin vuosina 1999-2000. Kanavan ohjelmisto koostui tv:n ohjelmatarjontaa parodioivista ohjelmista, kuten Makukolmiosta, Rötösnurkasta, Skidilieriöstä ja Nukkesairaalasta.

Kirjailija Timo Parvelan luoma parivaljakko, Ansa ja Oiva saivat oman televisio-ohjelman jo vuonna 1995. Junaemännän ja konduktöörin ammatit vaihtuivat kuitenkin pian maatalon emännäksi ja isännäksi. Mari Vainion ja Ari-Kyösti Sepon esittämä pariskunta ehti mennä jopa naimisiin, mutta ikävä kyllä sekä maatalo, että avioliitto olivat molemmat todellisuudessa vain Oivan näkemää unta.

Ansan ja Oivan uuden aluevaltauksen oli tarkoitus olla yhteinen pesula, mutta Oiva päättikin ostaa rahoilla televisiokanavan. Ansa ei ollut tietenkään tästä yhtä innostunut kuin Oiva, mutta televisiokanavan omistaja Tauno Vertti Moguli (eli tuttavien kesken TV) rauhoitteli Oivan ostopäätöksestä tulistunutta Ansaa.

”Täällä, niin kuin pesulassakin, valitaan ohjelma. Sitten mietitään oikein tarkkaan, että mustavalkoista vai värillistä. Ja sitten ei muuta kuin pannaan ohjelma pyörimään!”

Televisiokanavan arkea sekoittivat mitä ihmeellisemmät vieraat, joita riitti aina Punahilkasta Cupidoon saakka. Myös monet, erilaisten ammattien edustajat olivat asemalla tuttu näky, ja hitsautuipa vakiovieraskaartiin taloyhtiön nisupullalle perso talonmies Rannanjärvikin. Vieraat auttoivat joko mielellään tai pakon sanelemana Ansaa ja Oivaa AETO TV:n ohjelmien teossa.

Lastenohjelmassa vieraili liuta tunnettuja näyttelijöitä, joihin lukeutuivat mm. Juha Veijonen, Heikki Määttänen, Jarmo Koski, Mikko Kivinen, Vesa Vierikko, Heikki Nousiainen, Petteri Summanen, Susanna Haavisto, Tapio Liinoja, Janne Kallioniemi, Kari Väänänen, Susanna Roine, Asko Sarkola, Jussi Lampi, Martti Suosalo, Kai Lehtinen ja Antti Pääkkönen.

Teksti: Aarne Lindén

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto