Hyppää pääsisältöön

Harri Holkeri juo kahvia

Valtioneuvos Holkerin nimissä kulkeva poliittinen hokema syntyi tahattomasti toimittajien tivatessa häneltä presidenttihaluja. Holkeri kuittasi utelut ilmoittamalla: "Minä juon nyt kahvia."

Keväällä 1990 kokoomus oli pahasti hajalla presidenttikysymyksessä. M/S Mariellalla pidetyn laivaristeilyn alla puoluetoimisto teetti jäsenistön keskuudessa mielipidekyselyn.

Kysely kiukutti pääministeri Holkeria, koska se tehtiin hänen tietämättään. Holkeri sijoittui gallupissa vasta kolmanneksi Ilkka Suomisen ja Raimo Ilaskiven jälkeen. A-studion tulkinnan mukaan kokoomuksessa oli käynnissä valtataistelu.

Holkerin omat kommentit mahdollisesta ehdokkuudestaan olivat niukat. Lentäväksi lauseeksi jäänyt kahvikommentti saa vielä lisävahvistusta avustajalta: "Sopiiko? Pääministeri juo nyt kahvia."

Holkeria ei A-studion jutussa muutenkaan arvoteta erityiseksi "mediamestariksi". "Välittömyys ja rentous ovat hämäläisestä Holkerista yhtä kaukana kuin totinen arvokkuus savolaisesta Erkki Liikasesta."

Puoluetoverit luonnehtivat Holkeria rehelliseksi suomalaiseksi mieheksi, jonka jäykistyminen kameroiden edessä on saanut liikaa painoarvoa. Pekka Siitarin mielestä hänellä on tyypilliset hämäläiset luonteenpiirteet: ei osaa olla mieliksi ja töksäyttää suoraan, mitä ajattelee.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto