Hyppää pääsisältöön

Harri Holkeri juo kahvia

Valtioneuvos Holkerin nimissä kulkeva poliittinen hokema syntyi tahattomasti toimittajien tivatessa häneltä presidenttihaluja. Holkeri kuittasi utelut ilmoittamalla: "Minä juon nyt kahvia."

Keväällä 1990 kokoomus oli pahasti hajalla presidenttikysymyksessä. M/S Mariellalla pidetyn laivaristeilyn alla puoluetoimisto teetti jäsenistön keskuudessa mielipidekyselyn.

Kysely kiukutti pääministeri Holkeria, koska se tehtiin hänen tietämättään. Holkeri sijoittui gallupissa vasta kolmanneksi Ilkka Suomisen ja Raimo Ilaskiven jälkeen. A-studion tulkinnan mukaan kokoomuksessa oli käynnissä valtataistelu.

Holkerin omat kommentit mahdollisesta ehdokkuudestaan olivat niukat. Lentäväksi lauseeksi jäänyt kahvikommentti saa vielä lisävahvistusta avustajalta: "Sopiiko? Pääministeri juo nyt kahvia."

Holkeria ei A-studion jutussa muutenkaan arvoteta erityiseksi "mediamestariksi". "Välittömyys ja rentous ovat hämäläisestä Holkerista yhtä kaukana kuin totinen arvokkuus savolaisesta Erkki Liikasesta."

Puoluetoverit luonnehtivat Holkeria rehelliseksi suomalaiseksi mieheksi, jonka jäykistyminen kameroiden edessä on saanut liikaa painoarvoa. Pekka Siitarin mielestä hänellä on tyypilliset hämäläiset luonteenpiirteet: ei osaa olla mieliksi ja töksäyttää suoraan, mitä ajattelee.

Teksti: Jukka Lindfors & Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto