Hyppää pääsisältöön

Harri Holkerilta udeltiin presidenttihaluja – vastauksen sijaan syntyi poliittinen hokema: "Minä juon nyt kahvia."

Valtioneuvos Harri Holkerin nimissä kulkeva poliittinen hokema syntyi tahattomasti toimittajien tivatessa häneltä presidenttihaluja. Holkeri kuittasi utelut ilmoittamalla: "Minä juon nyt kahvia."

Keväällä 1990 kokoomus oli pahasti hajalla presidenttikysymyksessä. M/S Mariellalla pidetyn laivaristeilyn alla puoluetoimisto teetti jäsenistön keskuudessa mielipidekyselyn.

Kysely kiukutti pääministeri Holkeria, koska se tehtiin hänen tietämättään. Holkeri sijoittui gallupissa vasta kolmanneksi Ilkka Suomisen ja Raimo Ilaskiven jälkeen. A-studion tulkinnan mukaan kokoomuksessa oli käynnissä valtataistelu.

Holkerin omat kommentit mahdollisesta ehdokkuudestaan olivat niukat. Lentäväksi lauseeksi jäänyt kahvikommentti saa vielä lisävahvistusta avustajalta: "Sopiiko? Pääministeri juo nyt kahvia."

Holkeria ei A-studion jutussa muutenkaan arvoteta erityiseksi "mediamestariksi". "Välittömyys ja rentous ovat hämäläisestä Holkerista yhtä kaukana kuin totinen arvokkuus savolaisesta Erkki Liikasesta."

Puoluetoverit luonnehtivat Holkeria rehelliseksi suomalaiseksi mieheksi, jonka jäykistyminen kameroiden edessä on saanut liikaa painoarvoa. Pekka Siitarin mielestä hänellä on tyypilliset hämäläiset luonteenpiirteet: ei osaa olla mieliksi ja töksäyttää suoraan, mitä ajattelee.

Kommentit