Hyppää pääsisältöön

Toiveikas maailmanparantaja Harri Holkeri

Ohjelma käy läpi Harri Holkerin tien monien titteleiden kautta kansainväliseksi vaikuttajaksi. Valtioneuvos Holkeri avaa elämänsä käännekohtia ja myös lapset sekä ystävät kertovat miehestä julkisuuskuvan takana.

— En ole koskaan kuvitellut, että minun voimini maailman ongelmat voitaisiin ratkaista. Se on hirvittävää, jos ihminen kuvittelee, että maailmassa on ratkaisu kaikkeen. Mutta jos maailmassa saa pikkuisen joltakin syrjältä asioita eteenpäin viedyksi, niin siitä voi itsekin kenties saada jotain, kertoo Harri Holkeri ohjelman aluksi.

Kirsi Markkasen ohjelmassa käydään läpi Holkerin elämänvaiheita nuoruusvuosista kansainvälisesti tunnustetuksi rauhanneuvottelijaksi. Näytteitä nähdään Holkerin vuosista politiikan vallan kahvassa Kokoomuksen puoluejohtajana, pääministerinä ja presidenttiehdokkaana.

Tytär Katju Holkeri kertoo isänsä sanoneen viimeisen sanan myös perheen äänestyksissä, sillä puoluejohtajuus antoi myös kotona oikeuden puheenjohtajan ratkaisevaan ääneen.

Ohjelmanteon aikana vakavasta sairaudesta toipumassa ollut Holkeri tunnustaa aina olleensa maailmanparantaja ja ikään kuin ajautuneensa tehtävästä toiseen niihin pyydettynä.

Holkeri oli neuvottelemassa rauhaa Pohjois-Irlantiin 1995-1998, mistä työstä kuningatar Elisabet II myönsi hänelle brittiläisen imperiumin ritarin arvonimen. Jos Holkeri olisi ollut britti, hänestä olisi tullut Sir Harri. Vuonna 2003 oli vuorossa Balkanin riitojen sovittelu. Kosovon YK-hallinnon johtajana valtioneuvoksen terveys kuitenkin petti ja työ jäi kesken.

Holkeri toivoi, että tulevaisuudessa ehtisi viettää aikaa lastenlasten ja muiden läheisten kanssa sekä perata henkilökohtainen kaoottiseksi paisunut arkisto. Syksyyn kuului myös kuntoutusta, sillä toipilasaikaa oli vielä pitkälti edessä. Nyt toipilaalla oli lupa olla toiveikas.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä