Hyppää pääsisältöön

"Esiintyminen sallittu vain kauniille ja terveille?"

Laulaja, äänipedagogi Pia Skipdhal.

Hoitavan laulun pioneeri, laulajatar ja äänipedagogi
Pia Skibdahl tunnetaan erityisesti Hildegard von Bingen -tulkinnoista sekä uraauurtavasta työstä meditatiivisen laulun parissa.

Pia nauttii hedelmiä merellisen kotinsa olohuoneessa. "Olen vielä hieman töttöröö eilisestä konsertista Markku Luolajan-Mikkolan kanssa", hän paljastaa.

Skibdahl valmistui 90-luvulla Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli Raili Kostian ja Anita Välkin johdolla. Ura lähti lupaavasti käyntiin. Pia teki kuitenkin poikkeuksellisen valinnan: Hän jätti liedin ja oopperan, ja keskittyi meditatiiviseen varhaiskeskiajan lauluun.

Suunnanmuutokseen johtanut havahtuminen tapahtui Iegor Reznikoff'n konsertissa. "Iegorin musiikki ei ole normaalia laulua, vaan syvää rukousta", Pia kuvailee. "Halusin oppia laulamaan samalla tavalla. Löysin oman sarkani."

Yksi syy epätyypilliseen valintaan oli klassisen musiikin maailman ankaruus. "On vallalla virheiden pelko. Suorittamisen muuri ympäröi muusikkoja. Harvoin kuulee laulua tai soittoa, joka todella koskettaa", hän kuvailee. "Tahdoin vapautua suorittamisen kehästä!"

Skibdahl toki arvostaa oopperaa, koska se on lähes ainoata täysin akustista musiikkia, jota nykyään voi kuulla. "Meillä on kasvamassa sukupolvi, joka ei ole koskaan kuullut akustista ääntä."

Sairaus mullisti taidekäsityksen

2000-luvun alussa takana oli tiivis esiintymisputki. Keskiaikaisen musiikin arvostus oli kohoamassa. Nousukiito katkesi vastoinkäymisiin. Fysiikka ei kestänyt vaikeuksien painoa ja Pia sairastui astmaan.

Tauti horjutti lauluääntä ja hän joutui lopettamaan esiintymisen. Skibdahl alkoi keskittyä äänen meditatiivisiin ja hoitaviin ominaisuuksiin. "Halusin löytää vapaamman tavan käyttää ääntä."

Pia kävi läpi suuren sisäisen kamppailun, joka muutti hänen taidekäsitystään. "Saavatko vain terveet, kauniit ja rohkeat tehdä taidetta", Pia kysyy. "Klassisen musiikin virheetön kauneuskäsitys on minussa syvällä. On edelleenkin vaikea uskoa, ettei äänen tarvitse olla täydellinen. Taide ilman inhimillistä rosoa on epäkiinnostavaa", Pia myöntää.

Tavoitteena koko olemuksen soiminen

Pia on opettanut yksityisoppilaita, kouluttanut erilaisissa yhteisöissä ympäri Suomea sekä järjestänyt workshoppeja mm. Sibelius-Akatemiassa. Miehensä Topin kanssa he pitävät retriittejä sekä ääni ja keho-kursseja. Pia hoitaa ääntä, Topi kehoa.

Pian antama ohjaus on perinteistä laulunopetusta kokonaisvaltaisempaa. Hän työskentelee resonanssi- ja energia-asioiden parissa ja käyttää epätyypillisiä harjoituksia. Tunnilla saatetaan laulaa yhtä tai kahta vokaalia ja harjoittaa hengitystä.

"Ihmisillä on paljon ongelmia hengityksen kanssa, vaikka sen pitäisi olla maailman luonnollisin asia", Pia toteaa. Opetuksen tavoitteena on oman äänen löytäminen. "Ääni houkutellaan ja kehrätään esiin. Ihminen on yhtä äänensä kanssa."

"Koko olemus soi", Pia valottaa. Skibdahl tutkii ääntä kokemuksen kautta. Laboratorio on itsessä. "Ihmiset ovat käsittämättömän lahjakkaita. Kun ryhmässä tehdään vapaita ääniä ja improvisoidaan moniäänisesti, lopputulos on koskettava."

Lyhytjänteinen nykyaika

Pian pohja on klassisessa musiikissa. Hänen mielestään bel canto on luonteva tapa laulaa. Harva oppilas kuitenkaan jaksaa harjoitella vuosikausia, kuten klassinen laulu edellyttää.

"Taidon oppiminen vaatii harjoittamista. Tässä asiassa on tapahtunut muutos. Ihmiset eivät ole enää valmiita pitkäjänteiseen työhön. Tilanne on opettajan kannalta epätyydyttävä."

Hoitava äänimuotokuva


Pia on selättänyt terveysongelmat ja palannut solistisiin tehtäviin kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen. Meneillä on uuden ohjelmiston keruu.

Uusi aluevaltaus on taiteesta improvisoiminen. Pia musisoi Taiteiden yönä Galleria Amassa. Hän inspiroituu Arto Väisäsen piirroksista ja installaatioista.

Pia laulaa myös toisesta ihmisestä. Hän maalaa vokaaleilla sanattoman, soivan äänimuotokuvan kohteestaan. Mukana on hoitava elementti. "Taiteen hoitavat ulottuvuudet ovat nousemassa. Asiaa on tutkittu ja se on saanut painoarvoa", Pia sanoo.

Kiinnostus henkisyyteen lisääntyy

Pia kiirehtii haastattelusta teatteriharjoituksiin. Hän on äänivalmentajana Danten Jumalaisessa näytelmässä, joka esitetään Myllyteatterissa.

Pia ohjaa näyttelijöitä ilmaisemaan äänellään esimerkiksi taivaan tai helvetin sävyjä. Hän kertoo, että mukana on ihmisenä olemisen ikuiset kysymykset.

"Tässä ajassa kaivataan syvempää spiritualiteettia. Materialismin ja pinnallisuuden keskellä on myös toisenlaisia voimia. Ihmisten kanavat ovat aukeamassa. Syvä henkisyys ylittää uskontokunnat."

Rajoja on rikottava tyylillä

Crossgenre-kasvo titteliin Pia suhtautuu hieman ristiriitaisin tuntein. "Crossoverit eivät ole helppoja, eivätkä ne välttämättä onnistu. Renée Flemingin rock-levyä kuunnellessa minussa heräsi kysymys 'miksi'?"

"Tyyliä täytyy kunnioittaa", Pia myöntää.

Teksti ja kuvat: Maarit Aura

Crossgenre-kasvo -juttusarjassa tarkastellaan muusikkoja, jotka ovat ponnistaneet klassiselta pohjalta kohti omannäköisiä ratkaisujaan.

Kommentit
 • Riemastuttava oopperalöytö!

  Levyarvio

  Provinsiaalisen uran tehneen sveitsiläisen kapellimestarin, säveltäjän ja opettajan Richard Fluryn ensimmäinen ooppera, yksinäytöksinen ”Firenzeläinen tragedia” valmistui vuonna 1928 ja sai kantaesityksessään Solothurnissa Pohjois-Sveitsissä seuraavana keväänä varsin myönteisen vastaanoton lehdistöltä. Eipä ihme: hieman yli kolmekymmenvuotiaan paikallisen säveltämäksi se on suorastaan nerokas vetäen vertaansa selvästi esikuvallisen Richard Straussin Salome-oopperalle – Oscar Wilden tekstiin sekin. Vajaan kolmen vartin kestävä yksikohtauksinen nostatus sisältää niin wildemaisia lausahduksia kuin taiten verhoiltua sosiopoliittista debatointia.

 • Erika Foxin improvisatorinen välittömyys

  Levyarvio

  On sanottu että säveltäminen ja improvisaatio olisivat hyvin lähellä toisiaan, ja että hyvät sävellykset ovat vain hyvien improvisoijien ylöskirjoituksia. Riippuu varmaankin keneltä kysytään – mutta englantilaisen Erika Foxin musiikissa improvisatorinen välittömyys on kiehtovasti läsnä jokaisessa nuotissa osana jotain sellaista josta rakentuu kokonaisuuksia, vapaata muotoa.

 • Pianistin tarinointia rauhallisesti ja liioittelematta

  Levyarvio

  Tällä vuosikymmenellä vuoden 2010 Kuningatar Elisabeth -pianokilvan voiton jälkeen paikkansa kysytyimpien konserttipianistien joukossa vakiinnuttanut Denis Kozhuhin on tänä syksynä ihastuttanut levyjulkaisuja seuraavia miellyttävästi soivalla ja hyvin soitetulla albumilla valikoimasta Felix Mendelssohnin Sanattomia lauluja ja Edvarg Griegin Lyyrisiä kappaleita. Se sopii olohuoneisiin mitä parhaiten, erityisesti nyt iltojen pimetessä kynttilänvalolle sopivasti lämpöä antamaan. Lyyrisyyden lisäksi minua kuulijana miellyttää myös Kozhuhin tapa tarinoida rauhallisesti ja liioittelematta.