Hyppää pääsisältöön

Harri Holkerista ritari

Harri Holkeri palkittiin Britanniassa ritarin arvolla ansioistaan Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluissa 1990-luvun lopulla. Jos Holkeri olisi ollut britti, hänestä olisi tullut Sir Harri.

Harri Holkeri (1937–2011) oli neuvottelemassa rauhaa Pohjois-Irlantiin 1995—1998. Kuningatar Elisabet II myönsi työstä hänelle brittiläisen imperiumin ritarin arvonimen.

Ritariarvoon liittyvä kunniamerkki luovutettiin Holkerille heinäkuussa 1999 Buckinghamin palatsissa kuningatar Elisabetin vastaanotolla Lontoossa. Kuvaajia ei tilaisuuten päästetty. Ritarin arvonimi oli myönnetty Holkerille jo aiemmin vuoden vaihteessa.

Britannia palkitsi arvonimillä Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja johtaneen ryhmän sekä neuvottelut aloittaneen Iso-Britannian entisen pääministerin John Majorin. Holkerille myönnetty ritarimerkki oli brittiläisen imperiumin ritarikunnan toiseksi arvokkain.

Ritamerkin luovuttamisen aikaan sopu Pohjois-Irlannissa jälleen rakoili. Holkeri oli haastattelussa kuitenkin toiveikas tulevaisuuden suhteen ja katsoi, että vuodesta 1995 oli otettu huimia askeleita. Hänen mukaansa osapuolet olivat myös lähempänä toisiaan kuin reilu vuosi aiemmin allekirjoitetun Belfastin sopimuksen eli Pitkänperjantain sopimuksen aikoihin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä