Hyppää pääsisältöön

Harri Holkerista ritari

Harri Holkeri palkittiin Britanniassa ritarin arvolla ansioistaan Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluissa 1990-luvun lopulla. Jos Holkeri olisi ollut britti, hänestä olisi tullut Sir Harri.

Harri Holkeri oli neuvottelemassa rauhaa Pohjois-Irlantiin 1995—1998. Kuningatar Elisabet II myönsi työstä hänelle brittiläisen imperiumin ritarin arvonimen.

Ritariarvoon liittyvä kunniamerkki luovutettiin Holkerille heinäkuussa 1999 Buckinghamin palatsissa kuningatar Elisabetin vastaanotolla Lontoossa. Kuvaajia ei tilaisuuten päästetty. Ritarin arvonimi oli myönnetty Holkerille jo aiemmin vuoden vaihteessa.

Britannia palkitsi arvonimillä Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja johtaneen ryhmän sekä neuvottelut aloittaneen Iso-Britannian entisen pääministerin John Majorin. Holkerille myönnetty ritarimerkki oli brittiläisen imperiumin ritarikunnan toiseksi arvokkain.

Ritamerkin luovuttamisen aikaan sopu Pohjois-Irlannissa jälleen rakoili. Holkeri oli haastattelussa kuitenkin toiveikas tulevaisuuden suhteen ja katsoi, että vuodesta 1995 oli otettu huimia askeleita. Hänen mukaansa osapuolet olivat myös lähempänä toisiaan kuin reilu vuosi aiemmin allekirjoitetun Belfastin sopimuksen eli Pitkänperjantain sopimuksen aikoihin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto