Hyppää pääsisältöön

Herra Ylppö: Kerrankin kritiikki ei tuntunut missään

Rakel Liekki ja Herra Ylppö analysoivat visuaalisuuden vaikutusta kuuntelukokemukseen uudessa Yeah! Rock’n rollin tulevaisuus -näyttelyssä.

Rakel Liekki ja Herra Ylppö // Kuva: Nauska

Taiteilijat ovat tehneet kuvitteellisille bändeille levynkansia, joita ovat päässeet arvioimaan maamme tunnetuimmat musiikkikriitikot.

- Mä oon joskus nuorena piirtänyt kuvitteellisille yhtyeille kuvitteellisia kansia ja tavallaan palattiin siihen ajatukseen, Ylppö kertoo.

- Se tuntui hauskalta idealta. Haluttiin lähteä pohtimaan sellaista teemaa, joka on läheinen molemmille, Liekki jatkaa.

Ylpön ja Liekin keksittyjen yhtyeiden kuvitteellisia levynkansia ovat päässeet arvioimaan muun muassa Janne Flinkkilä, Tero Alanko, Laura Haapala, Ilkka Mattila, Heta Hyttinen, Tero Valkonen, Tomi Palsa ja Kimmo Nurminen.

Kaikki kriitikot, joita taiteilijat pyysivät, suostuivat arvioimaan kuvitteellisia levyjä pelkkien kansien perusteella.

- Mun mielestä ne kritiikit on hauskoja. Kuvataiteesta saa vain vähän suoraa kritiikkiä, niin on hauskaa saada sitä mutkan kautta. Itse on voinut ajatella maalaavansa vaikka punklevyn kantta, mutta kriitikko voi kokea sen elektrona, Liekki naurahtaa.

- Tero Valkoselta tuli sellainen arvio, jossa hän löysi täysin saman ajatuksen kuin mulla oli ja Tero Alanko puolestaan haukkui yhden levyn aivan paskaksi. Mua nauratti se, kerrankin ei tuntunut missään, Ylppö juttelee.

Artisti on saanut oman osansa musiikkikritiikeistä.

-Meikäläisen nimi ja se, että musiikki on suomenkielistä on aiheuttanut tiettyjä ennakkoluuloja. Tulevakin Herra Ylppö & Ihmisten levy on sellainen, että meidät kutsuttaisiin Flow Festivaleille, jos me tehtäisiin musiikkia englanniksi. Mutta kun me tehdään sitä suomeksi, niin meidät kutsutaan Provinssirockiin. Molempi parempi. Mun mielestä on rasittavinta, että aika usein se kritiikki jää tekstien tasolle suomalaisessa musiikissa, Ylppö kertoo.

Rakel Liekki ja Herra Ylppö haluavat näyttelyllään madaltaa kynnystä astua galleriaan sisään.

- Meidän ajatuksena on, että tänne rock-henkiseen näyttelyyn tullaan kuin rock-keikalle eli kotona otetaan vähän pohjia ja sit tullaan sinne pyörimään. Eiköhän sinne joku tuu, pääasia että tulee humalassa, Ylppö virnuilee.

Yeah Rock'n Rollin tulevaisuus -näyttely ANT Galleryssa 17.8 - 9.9.2011.ANT Gallerysijaitsee Helsingissä osoitteessa Museokatu 25. Ilmainen näyttely on avoinna ti-pe 12-17, la-su 12-16 (ma suljettu).

Lähteet: YleX