Hyppää pääsisältöön

Kukkahattuilla rasismia vastaan

Kukkahattutädit Ninni Luhtasaari ja Jaana Ristola. Kuva: Anni Kössi.

Kukkahattu on totuttu näkemään arvokkaissa tilasuuksissa, hääjuhlissa juhlaeleganssia luomassa tai suojaamaan vain kasvot auringolta. Nyt hattu on uudelleen trendikäs ja kukkahattutädeillä on uusi tärkeä tehtävä.

Kukkahattutäti-valokuvat ovat Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden Ninni Luhtasaarem ja Jaana Ristolan projekti, jonka tarkoituksena on herättää rasismin vastaista huomiota:

Kukkahattutäti on muodostunut niin mainioksi termiksi maahanmuuttokriittisten keskusteluissa, että siitä täytyy ottaa kaikki ilo irti.

Me julkeasti kannatamme ihmisten välistä tasa-arvoa, sekä muita kukkahattutädeille tyypillisiä arvoja, ja etsimme kaltaisiamme. Rasismia perustellaan sananvapaudella ja kasvojen antaminen rasismille on jopa trendikästä. Meidän mielestämme kukkahatut ovat trendikkäitä ja sopivat kaikille niille, jotka eivät hyväksy rasismia. Kaappaamme siis termin.

Kukkahattutädit

Tammikuusta 2011 asti kerätyt kuvat ovat esillä yhteisötaiteellisessa galleriassa netissä.

Kuinka paljon teille on jo tullut kuvia?

- Kuvia on karkealta arviolta nyt noin 450 kpl, joista osa on vielä julkaisematta. Olemme ottaneet myös itse kuvia näyttelyiden yhteydessä ja tapahtumissa. Ihmiset ovat kyllä lähettäneet paljon kuvia ja on ilmaantunut useita innokkaita kuvaajia, jotka ovat kuvanneet ystäviään ja perhettään, kertoo Jaana Ristola.

Kauanko jatkatte kuvien keruuta?

- Jatkamme kuvien keruuta varmaan niin kauan kun meillä on näyttelyitä ja kuvaustyöpajoja, ainakin tämän vuoden loppuun, mutta kuvien julkaisua jatkamme niin kauan kun ihmiset meille kuviaan lähettävä.

Miten ihmiset ovat suhtautuneet kuviin ja millä mielin niitä on lähetetty teille?

- Reaktiot projektiamme kohtaan ovat olleet aivan mahtavia, olemme saaneet paljon kiitosta ja ihmiset ovat kokeneet tämän teeman ajankohtaiseksi.

Taiteilijoiden mielestä monilla on ollut kyvytön olo maahanmuuttokeskusteluissa ja huumori on ollut tervetullut väline.

Uskotteko, että taiteella voi muuttaa maailmaa?

- Taiteella voi muuttaa käsitteitä ja tarkastella uudella tavalla yhteiskunnan eri puolia. Välillä esimerkiksi valokuvat saattavat toimia tehokkaammin kuin sanat. Uskon, että taide avaa uusia ajattelumalleja ja luulen, että kukkahattutäti-termi onkin saanut uusia vivahteita projektimme myötä.

Rasismin vastaisuus on Kukkahattutätien päämäärä - oletteko havainneet jo jotakin kuvien aiheuttamaa vaikutusta?

- Enemmän on kyllä tullut positiivista palautetta, mutta välillä onneksi pääsee projektin myötä myös keskustelemaan ja väittelemään kunnolla teemasta. On tärkeää, että keskustelua syntyy ja se on ollut helppoa ja hedelmällistä. On ollut hassua, että myös maahanmuuttokriitikoiden suhtautuminen projektiin on ollut, että "oma ase, paras ase".

Kuvat ovat nähtävissä myös Helsingin Kalasatamassa, Bermuda konteilla 10.8. lähtien.

Kukkahattutädit Ninni Luhtasaari ja Jaana Ristola. Kuva: Anni Kössi.

Linkit:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua