Hyppää pääsisältöön

Lontoon lähiöiden raivo purkautui Brixtonissa 1981

Erkki Toivanen kuvaa raportissaan mellakoita "tähän asti hälyttävimmäksi osoitukseksi siitä, että jokin on menossa Englannissa pahasti vikaan".

80-luvun alun lama oli Englannissa koetellut ankarimmin mustan väestönosan alueita, joissa kärsittiin tavallista huonommista asuinoloista, korkeasta työttömyydestä sekä rikollisuudesta.

Brixtonin mellakoita oli edeltänyt poliisin laaja operaatio, jossa yli tuhat alueen asukasta oli pysäytetty ja tutkittu epäiltynä rikoksesta.

Lähes kaikki ratsiaan joutuneista olivat värillisiä. Tämä oli omiaan herättämään epäluuloa ja vihaa virkavaltaa kohtaan mustan väestönosan keskuudessa.

Poliisin ja asukkaiden väliset jännitteet purkautuivat lopulta Lontoossa Brixtonin esikaupunkialueella huhtikuussa 1981. Yli 300 ihmistä loukkaantui, ja satoja asuntoja sekä autoja sytytettiin tuleen.

Kyse ei silti ollut yksinomaan rotumellakasta. Brixtonin asukkaista alle kolmasosa oli värillisiä, ja mellakointiin osallistuivat ihmiset ihonväristä riippumatta. Erkki Toivanen kuvaakin mellakoiden olleen "suurkaupungin näivetystaudin" toistaiseksi vakavin oire. Työttömyys ja alueen rapistuminen olivat luoneet pohjan levottomuuksille.

Myöhemmin kesällä 1981 nähtiin lukuisia mellakoita ympäri maata, muun muassa Birminghamissa, Liverpoolissa, Nottinghamissa ja Manchesterissä.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto