Hyppää pääsisältöön

Kokeile "silloin kun" -menetelmää kohdatessasi yleistyksiä

Riippumatta siitä minkä alan kehitystyön kanssa olen ollut tekemisissä on vastaan tullut aina erilaisia kirjoittamattomia totuuksia ja yleistyksiä. (Joskus joku on kirjoittanut niitä jonnekkin, eikä se oikeastaan muuta asiaa).

 • Virtajohdon pitää olla musta
 • Ihmiset eivät skrollaa
 • Laitteessa pitää olla vain muutama nappi
 • Kaikki asiakkaat haluavat osallistua
 • jne.

Tällaiset heitot perustuvat kyllä usein johonkin totuuteen tai ihan relevanttiin havaintoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tällaisia heittoja viljelemällä voisi ohjata mitä tahansa kehitystyötä.

Lisää "silloin kun" -heiton perään

Virtajohdon pitää olla musta, koska...

tai

Virtajohdon pitää olla musta, silloin kun...

Yllättävän useaan väittämään löytyy ehto jonka avulla voi tarkastella päteekö se kyseisessä tilanteessa tai miten sitä pitäisi soveltaa.

Opettavainen tarina pitkistä teksteistä (ihmisethän eivät lue verkossa)

Taannoin sain sähköpostiini kysymyksen siitä minkä mittaisia tekstejä verkossa nykyään luetaan. Vaikka selkärangasta tuli paljon toitotettu totuus: "verkossa ei lueta pitkiä tekstejä, ehkä vain otsikkoja ja bullettilistoja" osasin sentään tiedustella mistä oli kyse.

Materiaali oli esseen tyylisiä artikkeleita.

Kaavin kokoon äkkiä muutaman linkin artikkeleihin, vanhoihin klassikoihin ja muutamiin uudempiin, joissa todettiin että pidemmänkin tekstin lukeminen on kyllä vähän lisääntynyt. Voisikohan tekstiä tiivistää tai uudelleenmuotoilla, jakaa listoihin ja paloitella kappaleisiin otsikoiden alle?

Vastaus oli epäilevä: "tyyli on niin omintakeista, että sitä on paha mennä muokkaamaan". Kävi ilmi että teksti oli Markus Kajon pakinat joita on nyttemmin julkaistaan olotilassa.

Verkossa ei lueta pitkiä tekstejä silloin kun...

 • Etsitään vainua siitä missä olisi tunnelmaan sopivaa tavaraa
 • Haetaan vastausta "voinko" ja "miten minä..." kysymyksiin

Kajon kirjoitukset eivät selvästikään sovi kumpaankaan näistä kategorioista.

Kommentit
 • Kommentti: Kotikadun 16. kausi tuo pimeneviin iltoihin valoa ja jännitystä

  Kotikadun 16. kausi on nyt Areenassa.

  Kotikadun 16. kausi (jaksot 510–542) on katsottavissa Areenassa kuuden kuukauden ajan. Ylen pitkäikäisin draamasarja tarjoilee tälläkin kaudella rakkautta, ystävyyttä ja onnistumisia. Toki kolikolla on kääntöpuolensa: henkilöhahmot saavat myös niskaansa roppakaupalla juonittelua, epäluuloja ja suurta surua.

 • Kommentti: Luulin Kotikatua tylsäksi mammasisällöksi, kunnes jäin sarjaan pahasti koukkuun

  Kotikadun 15. kausi koukutti toimittajan.

  Tutustuin Kotikadun 15. kauteen täysin pystymetsästä ilman minkäänlaista katseluhistoriaa sarjasta. Ennakkoluuloni oli, että Kotikatu on tylsä keski-ikäisten ohjelma, joka ei tarjoa tällaiselle ysäripennulle mitään mielekästä. Yllättävän nopeasti huomasin, miten väärässä olinkaan. Jo parin jakson jälkeen olin täysin koukussa.

 • Näin käytät Yle Areenaa autossa

  Yle Areenan käyttö autoissa helpottuu.

  Yle Areenaa voi nyt käyttää entistä kätevämmin ja turvallisemmin autoissa, kun Yle Areena tuodaan autojen viihdejärjestelmiin. Kyseessä on Ylen kuunneltavat sisällöt – videosisältöä ei voi toistaiseksi käyttää näiden autoviihdejärjestelmien avulla.