Hyppää pääsisältöön

Harri Holkerin hermostumiset, harmistumiset ja hienot hetket

Harri Holkeri muistelee mittavaa uraansa Mikko Kuustosen seurassa Mansikkapaikka-ohjelmassa syksyllä 2010. Holkeri kommentoi mm. railakkaita turpiinottamisia politiikan nuoruusvuosina ja suuttumistaan Sirkus Pasilan pilkkalaulusta.

Valtioneuvos Harri Holkeri kertoo muistavansa hyvin vuoden 1966 eduskuntavalit, sillä niissä tuli "railakkaasti turpiin". Toki annettujen äänien perusteella tulos oli ansaittu, mutta oli tuurikin kuulemma sikamaisen huono. Tuon ajan uutisfilmissä Holkeri on nuori ja paatoksellinen puhuja ja jälkeenpäin katsottuna omien sanojensa mukaan ulkoisesti kuin rippikouluaikaisesta kuvasta.

Holkeri kertoo saaneensa lapsuuskodistaan opin katsoa puhuessa suoraan silmiin, mutta aikalaiset moittivat nuoren poliitikon puhuvan televisiossa kuin rautakangen nielleenä. Poliittisen aktiiviuransa aikana Holkeri näyttäytyi usein mediassa kuivakkana töksäyttelijänä. Mikko Kuustosen haastattelussa nähdään kuitenkin huumorintajuisemmin menneitä kommentoiva mies.

Tosin Sirkus Pasilan vuoden 1970 tapaninpäiväjakson muistelu vetää vakavaksi. Kokoomuksen tuolloinen puheenjohtaja Juha Rihtniemi oli sairaalassa koomassa ja Holkeri osallistui poliittiseen satiiriohjelmaan hänen puolestaan. Jo aiemmin oli ollut puhetta, että joskus täytyisi tehdä ulosmarssi, jos ohjelman käsittelytapa ei tunnu tasapuoliselta. Nyt tilaisuus tuli ja Heikki Kinnusen esittämästä Vapaa maa -laulusta suivaantuneena Holkeri päätti lähteä studiosta kesken ohjelman nauhoitusten. Holkerille tarjottiin mahdollisuutta, että ulosmarssia ei näytettäisi ohjelman varsinaisessa lähetyksessä. Holkeri oli kuitenkin sitä mieltä, että mikäli kohta leikattaisiin pois, tulisi koko ohjelma jättää näyttämättä.

Sirkus Pasilan jälkeen puhuttiin siitä, että Holkerin pinna petti. Hän kertoo kuitenkin saaneensa myös lukuisia sähkeitä, kirjeitä ja kukkalähetyksiä lähetyksen jälkeen. Jaksosta käytiin jälkipyykkiä Yleisradiossa ja viihdeohjelmien toimituspäällikkö Heikki Seppälä sekä ohjelman tuottaja Jorma Molarius saivat varoitukset tasapuolisuussäännösten rikkomisesta. Molarius myös siirrettiin toisiin tehtäviin.

Holkeri astui sittemmin Rihtniemen saappaisiin kokoomuksen puoluejohtajaksi. Oppi-isäänsä Holkeri kehuu karismaattiseksi ja innostavaksi ja sanoo uransa Rihtniemen innoituksen ansioksi. Haastattelussa kerrataan Holkerin vaiheet puoluejohtajana, pääministerinä, pankinjohtajana, presidenttiehdokkaana ja rauhannaneuvottelijana.

Haastatteluosuuden loppupuolella on mukana myös urheiluvaikuttaja Jukka Uunila Holkerin kutsumana keskusteluvieraana. Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana Holkeri sanoo olleensa Jukka Uunilan käskystä. Urheilupolitikoinnin lisäksi Uunila ja Holkeri ovat vuosikymmenten mittaisen ystävyytensä aikana hiihtäneet ja kalastaneet yhdessä ja olleet Holkerin sanojen mukaan vähemmän kapakoissa, kuin mitä toimittajat kuvittelivat.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.