Hyppää pääsisältöön

Mies vastaan sähköyhtiö

Mitä tehdä, kun lähes tyhjillään olevan asunnon sähkölasku on nelinkertainen normaaliin verrattuna, eikä sähkömittarissa ei tunnu olevan vikaa?

Pertteliläinen Eero Kahila sai yllätyksen postissa, kun hänen lähes tyhjänä olleen asunnon sähkölasku oli yllättävän suuri.

Perttelin kylähulluksi itseään tituleeraavan Kahilan mukaan normaalikulutus olisi ollut noin 3 000 kilowattituntia. Mittarilukema oli nelinkertainen, lähes 14 000 kilowattituntia.

Kahila epäili sähkömittarinsa toimivuutta, mutta Fortum totesi mittarin olevan kunnossa. Lisäksi mittaria testattiin eri paikassa ja taas ilman ongelmia tai merkkejä vioista.

Eero Kahila ei tyytynyt tähän, joten asiaa puitiin käräjäoikeudessa. Viikko ennen oikeuden päätöstä Kahila uskoi häviävänsä, sillä ”Suomen oikeudessa käy yleensä niin, että pieni jää toiseksi.”

Niinhän siinä myös kävi, että Fortum vei oikeudenkäynnin. Kahila kuitenkin lupasi, ettei hän jätä asiaa siihen.

Kuluttajavirastolle kyselyitä sähkömittareista tulee n. 30 kappaletta vuodessa. Fortumilta myönnetään, että yksittäisiä mittarivikoja tulee esiin vuoden aikana kymmeniä.

Fortum on alkanut tuoda markkinoille etäluettavia mittareita, joiden ansiosta asiakkaan sähkönkulutusta pystytään seuraamaan paremmin ja tarkemmin.

Teksti: Henri Saloranta

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto