Hyppää pääsisältöön

Mies vastaan sähköyhtiö

Mitä tehdä, kun lähes tyhjillään olevan asunnon sähkölasku on nelinkertainen normaaliin verrattuna, eikä sähkömittarissa ei tunnu olevan vikaa?

Pertteliläinen Eero Kahila sai yllätyksen postissa, kun hänen lähes tyhjänä olleen asunnon sähkölasku oli yllättävän suuri.

Perttelin kylähulluksi itseään tituleeraavan Kahilan mukaan normaalikulutus olisi ollut noin 3 000 kilowattituntia. Mittarilukema oli nelinkertainen, lähes 14 000 kilowattituntia.

Kahila epäili sähkömittarinsa toimivuutta, mutta Fortum totesi mittarin olevan kunnossa. Lisäksi mittaria testattiin eri paikassa ja taas ilman ongelmia tai merkkejä vioista.

Eero Kahila ei tyytynyt tähän, joten asiaa puitiin käräjäoikeudessa. Viikko ennen oikeuden päätöstä Kahila uskoi häviävänsä, sillä ”Suomen oikeudessa käy yleensä niin, että pieni jää toiseksi.”

Niinhän siinä myös kävi, että Fortum vei oikeudenkäynnin. Kahila kuitenkin lupasi, ettei hän jätä asiaa siihen.

Kuluttajavirastolle kyselyitä sähkömittareista tulee n. 30 kappaletta vuodessa. Fortumilta myönnetään, että yksittäisiä mittarivikoja tulee esiin vuoden aikana kymmeniä.

Fortum on alkanut tuoda markkinoille etäluettavia mittareita, joiden ansiosta asiakkaan sähkönkulutusta pystytään seuraamaan paremmin ja tarkemmin.

Teksti: Henri Saloranta

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto