Hyppää pääsisältöön

Paleface: sori vaan suomiräppärit - ette pärjää Juicelle

Räppäri kävi YleX Aamussa kertomassa suomiräpin historiasta. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan.

Paleface YleX Aamun vieraana

Suomen riimittelijöiden alku räpissä nähtiin Palefacen mukaan vuonna 1987, kun kymmenen vuotista uraansa juhlinut suomirock-ikoni, Popeda, julkaisi räppibiisin nimeltä Hei mies räp.

- Tää on luultavasti ensimmäinen Beastie Boysin innoittama räppikokeilu. Tarina on ilmeisesti se, että ne halus tehdä kymmenvuotisjuhlan takia jotain "moternia".

Hei mies räpin kompasteleva elektrobiitti kuulostaa hauskalta. Laite, jolla se on luotu liittyy muutenkin suomiräpin kehitykseen.

- Huvittavaa on se, että tää sämpleri, millä Popeda teki tän kokeilunsa päätyi myöhemmin 90-luvulla yhden Popedan jäsenen pojan kautta Ceebrolisticsille.

Suomalaisen lyriikan neroa, Juice Leskistä, ei voida sivuuttaa suomiräpistä puhuttaessa. Paleface ottaa esille Yölento -albumin ja siltä biisin Heavydiggarin vuorisaarna.

- Jos kuuntelet, mitä Juice räppäsi ja miten se kirjoitti kolme verseä vuonna -86, niin suurin osa suomiräppäreistä, sori vaan, ei pysty tänä päivänä siihen.

Kuuntele haastattelu:

Lähteet: YleX Aamu

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.