Hyppää pääsisältöön

Saako presidentti hajottaa eduskunnan?

Eduskunnassa vallitsi vuoden 1988 presidentinvaalien jälkeen lähes puoluerajat ylittävä yksimielisyys presidentin vallan suitsimisesta. Laajempaa parlamentarismia kannattivat muun muassa tuoreet kansanedustajat Pekka Haavisto ja Anneli Jäätteenmäki.

Presidentin valtaoikeuksien karsimisella oli kannatusta kaikissa eduskuntapuolueissa. Erityisesti presidentin oikeus hajottaa eduskunta oli haastateltavien mielestä tarpeeton. Eri mieltä oltiin lähinnä siitä, missä määrin presidenttiä tulisi kuulla esimerkiksi hallitusnimityksissä.

Toiselle kaudelle oli vastikään valittu Mauno Koivisto, jonka aloitteesta oltiin jo edellisvuonna otettu ensiaskeleita presidentin aseman parlamentarisoimiseksi.

Vuoden 1987 valtiosääntöuudistuksessa oli jo kansanvaltaisempia painotuksia. Uudet presidentinvaalit olivat valitsijamiesvaalin ja suoran kansanvaalin sekajärjestelmä, jossa äänioikeutetut äänestivät sekä suoraan presidenttiehdokasta että valitsijamiesehdokasta.

Haastateltujen kansanedustajien toivomaan suoraan kaksivaiheiseen kansanvaaliin siirryttiin vuoden 1994 vaaleissa.

Myöhemmin Koiviston toisella kaudella päätettiin presidentin toimikausien rajaamisesta kahteen. Vaikka tämä ei koskenut Koivistoa itseään, hän ei asettunut enää ehdolle vuonna 1994.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto