Hyppää pääsisältöön

Haaveeni on esiintyä oopperassa

Tarja Turunen on ensimmäinen suomalainen sooloartisti, joka on yltänyt Saksassa kultalevy-myyntilukemiin. Kultalevyyn on oikeuttanut albumi My winter storm. Tänä syksynä sopraano aikoo keskittyä klassiseen lauluun.

Oikea aika klassiselle levylle

Tarja Turusen ensimmäinen täysin klassinen levy nauhoitetaan marraskuun lopussa.

"On hyvä mieli. Tunnen olevani valmis tähän askeleeseen", hän paljastaa.

Äänite sisältää sekä tunnettuja että harvemmin kuultuja Ave Maria -lauluja eri säveltäjiltä. Mukana on myös Turusen oma sävellys. Ave Marioiden levyttäminen oli urkuri Kalevi Kivinimen idea. Kaksikko on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2006. Levyllä soivat ainakin harppu, sello, urut ja naiskuoro. Instrumentaatio ja ohjelmisto hakevat vielä lopullista muotoaan.

Säveltäminen avaa uuden maailman


Tarja Turunen tekee kappaleita sekä itse, että yhdessä säveltäjäystäviensä kanssa.

"Säveltämisen myötä on avautunut aivan uusi maailma. Opin päivittäin uusia asioita", Tarja iloitsee.

Tarja saa vaikutteita matkoillaan kohtaamista ihmisistä ja tapahtumista.

"Tunnen että minulla on rikas elämä. Siitä on hyvä kirjoittaa. Käsittelen sävellyksissäni myös kurjuutta, jota olen nähnyt eri puolilla maailmaa. Ihmisillä on samanlaisia ongelmia kaikkialla."

Tarja kertoo, että hänen musiikissaan on kuultavissa sävyjä rock- ja elokuvamusiikista. Klassinen ulottuvuus ja sinfoniset elementit ovat aina läsnä.

Rock-laulua klassisten oppien pohjalta

Tarja Turusen musiikillinen perusta on klassisessa musiikkityylissä. Hän on opiskellut kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa sekä liediä Karlsruhen musiikkiyliopistossa.

"Klassinen musiikki oli ensimmäinen rakkauteni", Tarja hehkuttaa.

Turunen on saanut klassisen laulukoulutuksen mutta rock-laulutekniikkansa hän on joutunut kehittämään itse.

"Olen kulkenut pitkän tien löytääkseni kestävän tavan laulaa rock-musiikkia. Kukaan opettaja ei ole auttanut siinä minua. Klassinen äänenkäytön ylläpitäminen auttaa jaksamaan pitkät keikkamatkat. Tärkeintä on pysyä terveenä, koska instrumentti kulkee aina mukana."

Yhteistyötä sinfoniaorkestereiden kanssa

Tarja Turunen laulaa jatkuvasti orkestereiden solistina. Syyskuussa hän esiintyy Bulgariassa sinfoniaorkesterin ja kuoron kanssa. Ensimmäisellä puoliajalla Turunen tulkitsee ooppera-aarioita. Toisella puoliajalla hän hemmottelee faneja omilla sävellyksillään. Laulajatar toivoo, että samalla konseptilla saadaan aikaan kokonainen konserttisarja.

Suomessa Tarja Turunen on konsertoinut mm. José Curan ja Raimo Sirkiän rinnalla.

Oopperaunelmia

Tarja Turunen ei mieti liikaa tulevaisuutta, vaan keskittyy nykyhetkeen.

"En murehdi tulevia. Teen kovasti töitä nyt. Minulla on kansainvälinen ura. On edelleen paikkoja, joissa haluaisin käydä".

Yksi tulevaisuuden haave Turusella kuitenkin on - hän on aina halunnut esiintyä oopperassa. Kehityskenttänään hän näkee nimenomaan klassisen laulun. Äänityyppinsä, lyyrisen sopraanon yleisyydelle hän naureskelee: "Meitä on monta!"

Teksti: Maarit Aura - Kuvat: Paul Harries

Crossgenre-kasvo -juttusarjassa tarkastellaan muusikkoja, jotka ovat ponnistaneet klassiselta pohjalta kohti omannäköisiä ratkaisujaan.

 • Suomen Jussi Björling – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Kolmannessa luukussa laulaa tenori Peter Lindroos, jota on kutsuttu Suomen Jussi Björlingiksi, ole hyvä!

 • Nimikkoroolina Pamina – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Toisessa luukussa laulaa Mozartin Taikahuilun elokuvaversion Pamina, ole hyvä!

 • Ihanat, rakkaat laulut! – Soiva joulukalenteri

  Musiikkiesityksiä Ylen arkistosta.

  Oopperaa, liediä, ja ennen kaikkea rakkaita suomalaisia lauluja! Soivasta joulukalenterista löydät 24 suomalaista eturivin laulajaa, jotka esittäytyvät Yleisradion arkiston aarteilla aina 1950-luvulta lähtien. Joistakin luukuista löydät myös yllätysnumeroina orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä pianokappaleita.