Hyppää pääsisältöön

Arabian lakkomellakat

Arabian tehtaan lakkolaiset osoittavat mieltään rikkureille. Paikalla on parisataa poliisia, joukossa myös ratsupoliiseja. Pamput viuhuvat, kun poliisi yrittää hajottaa lakkolaisten joukkoa tehtaan portailta.

Ohjelmassa ovat äänessä myös lakkolaiset, pääluottamusmies Arvo Hautala sekä työssä käyvien työläisten pääluottamusmies Siikasaari.

Helsinkiläisen Arabian posliinitehtaan lakko alkoi syyskuussa 1948 työoloja ja palkkausjärjestelmää koskevien erimielisyyksien vuoksi.

Epäonnistuttuaan välitysyrityksessään SAK julisti tehtaan avoimeksi työpaikaksi, ja monet etenkin sosialidemokraattien kannattajista palasivat töihin.

Sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus katsoi työtaistelun kommunistien hyökkäykseksi valtiovaltaa vastaan ja määräsi poliisit lakonmurtajien suojaksi. Virkavallan ja lakkolaisten yhteenottoihin kärjistynyt selkkaus päättyi marraskuussa 1948.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto