Hyppää pääsisältöön

Nuori toimittaja Paavo Väyrynen

Yleisradiolle 1960-luvun lopussa toimittajan töitä tehnyt Paavo Väyrynen haastatteli urallaan niin Tšekkoslovakian miehityksen silminnäkijöitä kuin minimipalkkaa vastustavia työnantajiakin.

21-vuotias Väyrynen oli elokuussa 1968 paikalla, kun arkkitehti Berndt Lundstenin johtama arkkitehtiylioppilasryhmä palasi Varsovan liiton miehittämästä Prahasta.

Suomalaiset olivat nähneet paikallisten yrittävän keskustella miehittäjien kanssa Brnon kaupungissa. Lundsten mainitsee myös, kuinka kaupat olivat miehityspäivänä heti avauduttuaan jakaneet ihmisille pieniä Tšekkoslovakian lippuja.

Väyrynen ehti toimittajanurallaan käsitellä myös kotimaan talouselämän ja politiikan kysymyksiä. Raportissaan vuodelta 1969 Väyrynen puntaroi Suomen pienituloisten heikkoa ja järjestäytymätöntä asemaa työmarkkinoilla sekä kehitteillä ollutta ehdotusta vähimmäistulosta.

1960-luvulla pienituloisiksi laskettiin ne, joiden ansiotulot jäivät alle kuuteen sataan markkaan kuukaudessa. Erityisesti maatalous- ja palvelualoilla esiintyneeseen ongelmaan esitettiin ratkaisuksi ulkomaillakin käytössä ollutta vähimmäispalkkalakia.

Suomessa ajatus minimipalkasta ei innostanut kuitenkaan kaikkia. Eräiden mukaan tällainen "työvoiman hinnan" nostaminen olisi pakottanut yrityksiä sulkemaan ovensa.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto