Hyppää pääsisältöön

Digitelevision ABC

Digitaalitekniikka toi lisää tv-ohjelmia sekä entisiin analogisiin lähetyksiin verrattuna paremman kuvan ja äänen. Joillekin digitelevisioon liittyi suurempiakin odotuksia, ja kuten vuonna 2002 tehdystä Digi-tv:n ABC –ohjelmasta huomataan, odotukset eivät aina olleet täysin realistisia.

Mitä käytännössä tapahtui kun digitelevisio tuli taloon? Digi-tv muutti monilla television katsomisen perinteitä, kun ajansiirtotoiminto mahdollisti katsomisen aloittamisen vaikkapa vartin myöhässä.

Ihmiset hämmästelivät aluksi mikä digi-tv on, miten ja mihin sitä käytetään? Digitelevision ABC -ohjelma paljastaa mitä uutta digi-tv toi vanhaan televisioon verrattuna? Ohjelma kertoo myös digi-tv:n käytön perusteista ja antaa selvät ohjeet sen käyttämiseen.

Digi-tv toi mukanaan nipun uusia tv-kanavia. Osa kaupallisista kanavista suuntasi ohjelmaprofiiliaan entistä viihteellisempään ja halvempaan suuntaan. Yle panosti television uutis- ja ajankohtaisohjelmien tarjontaa ja lanseerasi uutis- ja ajankohtaiskanava YLE24:n. Kanavan lähetykset alkoivat ensimmäisen digiverkon avauduttua 27. elokuuta 2001. Yleisradio lopetti kanavan huhtikuussa 2007.

Digitelevision ABC -ohjelmassa ennustetaan tulevaisuudessa olevan luvassa myös monia vuorovaikutteisia lisäpalveluja, jotka muuttavat television aivan uudenlaiseksi kommunikoinnin välineeksi. Kansalaisille lupailtiin vuonna 2002 digitelevision kautta saatavia äänestyksiä, visailuja, tv-chatteja, superteksti-tv -ominaisuutta ja erilaisia pelejä. Kaikki suunnitellut lisäpalvelut eivät kantaneet kovinkaan pitkään.

Digitelevision ABC:n osan 2 aivan loppupuolella silloinen TV1:n ja Teeman kanavajohtaja Ismo Silvo visioi osuvasti television tulevaisuutta: "Joskus kymmenen vuoden sisään meillä on ikään kuin mukana kannettava ehkä kirjan kokoinen levy, jota voidaan käyttää liikkeessä televisiona ja ottaa se laitteena mukaan helposti kuten puhelin. Ehkä se on vähän tuonnempana olevaa uusmuotoista televisiota."

Teksti: Emilia Kemppi ja Yle Teema

Kommentit