Hyppää pääsisältöön

Kilpatanssi vei Jukka Haapalaisen mukanaan

Kilpatanssija Jukka Haapalainen tiesi jo 16-vuotiaana aikovansa tanssia "niin kauan kuin se vain on mahdollista".

Tietolaatikko

Kilpatanssi on yleisnimi, jolla tarkoitetaan sekä vakio- että latinalaisten tanssien harrastamista.

Musiikin tekijänoikeudellisista syistä olemme valitettavasti voineet julkaista dokumentista vain otteita.

Herttainen dokumentti Saanko luvan? kuvaa Jukka Haapalaisen ja hänen tanssiparinsa Hanna Kaappolan säännöllistä ja päämäärätietoista arkea vuonna 1982 Lapualla.

Kilpailuun valmistautuvien Jukan ja Hannan tanssiharjoitukset vievät aikaa viisi päivää viikossa. Vapaa-ajalla kuntoa pidetään yllä kuntopyörän, juoksulenkkareiden ja vatsalihasliikkeiden avulla. Kilpailuasujen korjailu ja irronneiden glittereiden ompelu iltaisin on koko perheen yhteinen projekti.

Opettaja ei ainakaan ole koulutöistä huolissaan, sillä hänen mukaansa kilpatanssissa kurinalaisiksi oppineet nuoret hoitavat myös koulutyönsä kunnialla. Tanssinopettaja Jaakko Haavisto kiittelee Jukan ja Hannan ahkeruutta ja sinnikkyyttä, mutta aikaa saisi hänen mukaansa olla harrastukselle enemmän.

Jukan ja Hannan mielestä kilpatanssi on hyvä harrastus, sillä siinä saa liikuntaa, kavereita ja esiintymiskokemusta. Jukan mukaan ainakin viinivalssin ensimmäinen askel on kuitenkin "aika vaikia, meillä kun on tuota pituuseroa."

Jukka Haapalainen on menestynyt suomalainen kilpatanssija, joka on vaimonsa ja tanssiparinsa Sirpa Suutari-Jääskön kanssa voittanut useita tanssipalkintoja, sekä toiminut Tanssi tähtien kanssa -kilpailun tuomaristossa.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti