Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Siima on valttia ruohotrimmerissä

Ruohotrimmereitä
Ruohotrimmereitä ruohotrimmerit

Kunkun kolme kovaa testasi kesällä 2011 akkukäyttöisiä ruohotrimmereitä. Pienillä ja kevyillä trimmereillä saa siisitittyä pihan sieltä, minne ruohonleikkurilla ei yllä.

Testiin valittiin viisi ladattavalla akulla toimivaa trimmeriä: Black&Decker, Bosch, Park, Ryobi ja Stiga.

Laitteita käyttivät kolme Suutarilan omakotiyhdistyksen jäsentä: Irma Paavilainen, Hannu Puukko ja Jorma Villgren.

Tehossa isoja eroja

Testilaitteet oli valittu niin, että ne olivat sekä akkujensa että moottoreiden puolesta keskenään vertailukelpoisia. Trimmereiden tehon piti riittää tavalliselle omakotitalon pihalle.

Käytännössä näin ei kuitenkaan ollut. Suurimman pettymyksen tuotti Bosch.
- Trimmeri pyrkii tukehtumaan heti kun mennään vähänkin paksumpaan ruohoon, kertoo Hannu.

- Bosch vain kaataa heinää, mutta ei leikkaa sitä, säestää Jorma.

Teränä siima vai siipi?

Black&Deckerin, Ryobin ja Stigan leikkaavana teränä on perinteinen siima. Boschissa ja Parkissa taas on muovinen, siipimäinen terä. Testaajat pitivät yksimielisesti siimaa parempana.

- Siipiterä tylsyy nopeasti, selittää Irma. Tylsymistä ei välttämättä edes huomaa heti ja työtä menee hukkaan.

Kova muovinen terä kuluu varsinkin jos se osuu puuhun tai kiveen. Ja pihamaalla puun palasia tai pikkukiviä on mahdoton välttää

Siipiterän etuna on sen vaihtamisen helpous. Tylsän terän saa irti paljain sormin nykäisemällä ja uuden yhtä helposti tilalle. Siimaleikkureissa joutuu vaihtamaan siimakeloja tai kerimään irtosiimaa kelalle. Testaajien mielestä siiman käyttö ei kuitenkaan ollut niin hankalaa, että siipileikkuri pitäisi ostaa sen takia.

Trimmeriä kannattaa sovittaa kaupassa

Kaikissa testilaitteissa oli teleskooppivarsi, jolla työkorkeuden saattoi säätää itselle sopivaksi. Parkin säätövara oli kuitenkin niin pieni, että sen varsi jäi pitkille miehille liian lyhyeksi. Työasennosta tuli liian kumara. Boschin, Stigan ja Parkin terän kulmaa saattoi säätää. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi rinnetonteilla.

Stigan trimmeri on tehty pelkästään oikeakätisille. Käynnistysnappi osuu sopivasti oikeakätisen peukaloon, mutta vasenkätinen Hannu joutui näpelöimään koneen käyntiin hankalasti etusormellaan. Kaikissa muissa laitteissa käynnistysnappi on kahvan molemmin puolin.

Melkein kaikissa trimmereissä on jonkinlainen leikkausrajoitin, joka esti viemästä trimmeriä liian lähelle kukkapenkkiä tai kivireunusta. Parkista tämä turvakaari puuttuu kokonaan. Hannun mielestä Stigan turvakaari on niin suuri ja kömpelö, että se haittaa tarkkaa leikkaamista. Jorma moitti Parkia myös kovasta äänestä.

Valmistajat esittävät myös erilaisia lukuja siitä, kuinka pitkään trimmereiden akkujen yksi lataus riittää. Irman arvion mukaan kaikki trimmerit ovat tässä suhteessa tasaveroisia: yksi lataus riittää noin tunnin työskentelyyn

- Kyllä siinä ajassa yhden omakotitalon pihan siistii, hän laskee.

Tehokas Black&Decker vei voiton

Ruohotrimmeri pisteet hinta
Black&Decker 4,0p 149e
Ryobi 3,7p 139e
Stiga 2,3p 149e
Bosch 2,0p 149e
Park 2,0 69e

Black&Deckeriä ja Ryobia myyvät mm. Starkki-rautakaupat. Boschin laitteita myyvät Starkit, K-Raudat ja monet tavaratalot.

Park oli Starkin oma malli. Stigaa myyvät yksityiset koneliikkeet.

Hinnat ovat keväältä 2011.

Virpi Väisänen, Kuningaskuluttaja, Yle Asia

Muokattu 2.6.2014: Ulkoasun korjauksia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.