Hyppää pääsisältöön

Pekka Haavisto kiertää kaukoitää

Ajankohtaisen kakkosen raportissa seurataan kehitysyhteistyöministeri Pekka Haaviston työmatkaa Kambodžaan, Vietnamiin ja Laosiin. Menevätkö kaukoidän suhteissa bisnekset ihmisoikeuksien edelle?

Haavisto ei pitänyt kehitysavun ja liiketoiminnan yhteistyötä huonona asiana, vaan kehotti myös bisnesmiehiä suuntaamaan kaukoitään maiden nostamiseksi jaloilleen.

Kambodžassa Haavisto pääsi tapaamaan suosittua kuningas Norodom Sihanoukia. Suomen kehitysapu Kambodžaan oli vielä vähäistä, mutta rahallista tukea oltiin sitouduttu antamaan maan miinanraivaushankkeisiin.

Vietnamissa puolestaan suomalaiset yritykset loistivat poissaolollaan, vaikka investoinneille oli kysyntää. Vietnamissa kaikuikin Haaviston mukaan yksi kysymys: missä viipyy suomalainen pääoma?

Sen sijaan kehitysyhteistyö oli tuottanut Vietnamissa tulosta. Suomen avulla Hanoihin oli saatu puhdasta juomavettä, jonka Haavistokin toteaa juotavaksi.

Kehitysyhteistyöstä oli Haaviston mukaan tullut entistä poliittisempaa. Ihmisoikeudet ja kansalaisjärjestöjen vapaa toiminta nostettiin neuvotteluissa pöydälle, tosin kepin sijaan Suomella oli tarjottavanaan porkkanoita.

Teksti: Arsi Alenius

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto