Hyppää pääsisältöön

Pekka Haavisto kiertää Kaukoitää

Ajankohtaisen kakkosen raportissa seurataan kehitysyhteistyöministeri Pekka Haaviston työmatkaa Kambodžaan, Vietnamiin ja Laosiin. Menevätkö kaukoidän suhteissa bisnekset ihmisoikeuksien edelle?

Haavisto ei pitänyt kehitysavun ja liiketoiminnan yhteistyötä huonona asiana, vaan kehotti myös bisnesmiehiä suuntaamaan kaukoitään maiden nostamiseksi jaloilleen.

Kambodžassa Haavisto pääsi tapaamaan suosittua kuningas Norodom Sihanoukia. Suomen kehitysapu Kambodžaan oli vielä vähäistä, mutta rahallista tukea oltiin sitouduttu antamaan maan miinanraivaushankkeisiin.

Vietnamissa puolestaan suomalaiset yritykset loistivat poissaolollaan, vaikka investoinneille oli kysyntää. Vietnamissa kaikuikin Haaviston mukaan yksi kysymys: missä viipyy suomalainen pääoma?

Sen sijaan kehitysyhteistyö oli tuottanut Vietnamissa tulosta. Suomen avulla Hanoihin oli saatu puhdasta juomavettä, jonka Haavistokin toteaa juotavaksi.

Kehitysyhteistyöstä oli Haaviston mukaan tullut entistä poliittisempaa. Ihmisoikeudet ja kansalaisjärjestöjen vapaa toiminta nostettiin neuvotteluissa pöydälle, tosin kepin sijaan Suomella oli tarjottavanaan porkkanoita.

Teksti: Arsi Alenius

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto