Hyppää pääsisältöön

Pekka Haavisto kiertää Kaukoitää

Ajankohtaisen kakkosen raportissa seurataan kehitysyhteistyöministeri Pekka Haaviston työmatkaa Kambodžaan, Vietnamiin ja Laosiin. Menevätkö kaukoidän suhteissa bisnekset ihmisoikeuksien edelle?

Haavisto ei pitänyt kehitysavun ja liiketoiminnan yhteistyötä huonona asiana, vaan kehotti myös bisnesmiehiä suuntaamaan kaukoitään maiden nostamiseksi jaloilleen.

Kambodžassa Haavisto pääsi tapaamaan suosittua kuningas Norodom Sihanoukia. Suomen kehitysapu Kambodžaan oli vielä vähäistä, mutta rahallista tukea oltiin sitouduttu antamaan maan miinanraivaushankkeisiin.

Vietnamissa puolestaan suomalaiset yritykset loistivat poissaolollaan, vaikka investoinneille oli kysyntää. Vietnamissa kaikuikin Haaviston mukaan yksi kysymys: missä viipyy suomalainen pääoma?

Sen sijaan kehitysyhteistyö oli tuottanut Vietnamissa tulosta. Suomen avulla Hanoihin oli saatu puhdasta juomavettä, jonka Haavistokin toteaa juotavaksi.

Kehitysyhteistyöstä oli Haaviston mukaan tullut entistä poliittisempaa. Ihmisoikeudet ja kansalaisjärjestöjen vapaa toiminta nostettiin neuvotteluissa pöydälle, tosin kepin sijaan Suomella oli tarjottavanaan porkkanoita.

Teksti: Arsi Alenius

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto