Hyppää pääsisältöön

Vihreän liikkeen pioneerit junamatkalla parempaan Suomeen

Vihreiden ensimmäisen sukupolven nokkamiehet, Komposti-lehden Pekka Haavisto, "Koijärven kahlekuningas" Ville Komsi ja tilastotieteen assistentti Osmo Soininvaara kertovat junareissullaan vuonna 1980, mitä parannettavaa Suomessa on.

Vihreä liike oli 1980-luvun alussa vielä erilaisista hajanaisista vaihtoehtoliikkeistä koostuva verkosto. Ville Komsin mukaan näiden vaihtoehtoliikkeiden yhdistävä tekijä oli "kiinnostus elämää, toisia ihmisiä, kansoja ja kulttuureita kohtaan".

Kaikki kolme, Komsi, Pekka Haavisto ja Osmo Soininvaara, olivat olleet mukana Koijärvi-liikkeen toiminnassa estämässä Forssan Koijärven kuivattamista vuonna 1979. Tapahtumaa pidetään yleisesti suomalaisen vihreän liikkeen alkusysäyksenä.

Kell' onni on -ohjelman "junamatkalla" kolmikko pui orastavien vaihtoehtoliikkeiden pyrkimyksiä "pehmeämmän Suomen" saavuttamiseksi. Yksittäisten ihmisten asenteiden ja elämäntapojen muutosta pidettiin tärkeänä, mutta myös laajempia yhteiskunnallisia uudistuksia oli liikkeessä jo suunniteltu.

Osmo Soininvaaran ehdotuksena oli yhteiskunnan jako korkean tuottavuuden ja luovuuden sektoreihin. Lisäksi ajatus kansalaispalkasta oli jo vuonna 1980 tapetilla.

Keskustele