Hyppää pääsisältöön

Vihreän liikkeen pioneerit junamatkalla parempaan Suomeen

Vihreiden ensimmäisen sukupolven nokkamiehet, Komposti-lehden Pekka Haavisto, "Koijärven kahlekuningas" Ville Komsi ja tilastotieteen assistentti Osmo Soininvaara kertovat junareissullaan, mitä parannettavaa Suomessa on.

Vihreä liike oli 1980-luvun alussa vielä erilaisista hajanaisista vaihtoehtoliikkeistä koostuva verkosto. Komsin mukaan näiden vaihtoehtoliikkeiden yhdistävä tekijä oli "kiinnostus elämää, toisia ihmisiä, kansoja ja kulttuureita kohtaan".

Kaikki kolme olivat olleet mukana Koijärvi-liikkeen toiminnassa estämässä Forssan Koijärven kuivattamista vuonna 1979. Tapahtumaa pidetään yleisesti suomalaisen vihreän liikkeen alkusysäyksenä.

Kell' onni on -ohjelman "junamatkalla" kolmikko pui orastavien vaihtoehtoliikkeiden pyrkimyksiä "pehmeämmän Suomen" saavuttamiseksi. Yksittäisten ihmisten asenteiden ja elämäntapojen muutosta pidettiin tärkeänä, mutta myös laajempia yhteiskunnallisia uudistuksia oli liikkeessä jo suunniteltu.

Osmo Soininvaaran ehdotuksena oli yhteiskunnan jako korkean tuottavuuden ja luovuuden sektoreihin. Lisäksi ajatus kansalaispalkasta oli jo vuonna 1980 tapetilla.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto