Hyppää pääsisältöön

Perhokalastuksen ABC

Kalastuskonkarit Veli Autti ja Juha Vainio opastavat meidät perhokalastuksen saloihin. Ohjelmassa käydään läpi niin perhon sitominen kuin kalan pyydystäminenkin.

Perhokalastus on urheilukalastuksen vanhin muoto, ja sen suosio on Suomessa kasvanut vuosi vuodelta. Yhä useammin kosket täyttyvät ohuita vapojaan heiluttelevista perhokalastajista.

Perhokalastus ei kuitenkaan ole vain kalastamista, vaan siihen kuuluu paljon muutakin.
Monet perhokalastajat sitovat itse omat perhonsa, ja tällöin on tärkeää tietää, millainen perho milloinkin toimii.

Perhon tarkoitus on matkia hyönteisiä tai kaloja, joita pyydettävät kalat syövät. Siksi onkin tärkeää ottaa selvää, millaisia hyönteisiä joessa liikkuu, jotta osaa itse tehdä perhon sen mukaan.

Itse perhokalastus saattaa näyttää siltä, että vapaa vain heilutellaan edestakaisin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tarkoitus on saada perho juuri siihen kohtaan, jossa suuri taimen lymyilee.

Mitä vähemmillä heitoilla siihen pääsee, sen parempi.

Jos (ja kun) kala iskee perhoon kiinni, alkaa koko lajin hienoin vaihe eli väsyttäminen. Pienikin taimen voi tarjota yllättävän kovan vastuksen, ja monesti taimen onkin ihmistä viekkaampi.

Kosket ovat täynnä teräviä kiviä, joihin siima katkeaa hyvin helposti. Taimenen suupielet ovat myös hyvin herkät, joten koukku voi revetä irti taimenen hypätessä.

Jopa tuntien väsytys ja etenkin väsymys unohtuvat kuitenkin nopeasti, kun täplillä koristeltu jalokala lipuu uupuneena haavin pohjalle.

Urheilukalastuksessa kalat päästetään usein takaisin jokeen seuraavaa kertaa odottamaan. Viisaat miehet ovatkin aikoinaan sanoneet: ”Taimen on usein liian arvokas pyydystettäväksi vain kerran.”

Teksti: Henri Saloranta

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto