Hyppää pääsisältöön

Perhokalastuksen ABC

Kalastuskonkarit Veli Autti ja Juha Vainio opastavat meidät perhokalastuksen saloihin. Ohjelmassa käydään läpi niin perhon sitominen kuin kalan pyydystäminenkin.

Perhokalastus on urheilukalastuksen vanhin muoto, ja sen suosio on Suomessa kasvanut vuosi vuodelta. Yhä useammin kosket täyttyvät ohuita vapojaan heiluttelevista perhokalastajista.

Perhokalastus ei kuitenkaan ole vain kalastamista, vaan siihen kuuluu paljon muutakin.
Monet perhokalastajat sitovat itse omat perhonsa, ja tällöin on tärkeää tietää, millainen perho milloinkin toimii.

Perhon tarkoitus on matkia hyönteisiä tai kaloja, joita pyydettävät kalat syövät. Siksi onkin tärkeää ottaa selvää, millaisia hyönteisiä joessa liikkuu, jotta osaa itse tehdä perhon sen mukaan.

Itse perhokalastus saattaa näyttää siltä, että vapaa vain heilutellaan edestakaisin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tarkoitus on saada perho juuri siihen kohtaan, jossa suuri taimen lymyilee.

Mitä vähemmillä heitoilla siihen pääsee, sen parempi.

Jos (ja kun) kala iskee perhoon kiinni, alkaa koko lajin hienoin vaihe eli väsyttäminen. Pienikin taimen voi tarjota yllättävän kovan vastuksen, ja monesti taimen onkin ihmistä viekkaampi.

Kosket ovat täynnä teräviä kiviä, joihin siima katkeaa hyvin helposti. Taimenen suupielet ovat myös hyvin herkät, joten koukku voi revetä irti taimenen hypätessä.

Jopa tuntien väsytys ja etenkin väsymys unohtuvat kuitenkin nopeasti, kun täplillä koristeltu jalokala lipuu uupuneena haavin pohjalle.

Urheilukalastuksessa kalat päästetään usein takaisin jokeen seuraavaa kertaa odottamaan. Viisaat miehet ovatkin aikoinaan sanoneet: ”Taimen on usein liian arvokas pyydystettäväksi vain kerran.”

Teksti: Henri Saloranta

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto