Hyppää pääsisältöön

Kari Hotakainen: Jumalan sana

Yhden päivän romaanissa investointipankkiiri Jukka Hopeaniemi jumittuu Lappiin Islannin tuhkapilven takia. Hänen pitäisi ehtiä seuraavaksi aamuksi suoraan tv-haastatteluun.

Tietolaatikko

Kari Hotakainen (s. 1957)

Romaanit:
Buster Keaton. Elämä ja teot (1991)
Bronks (1993)
Syntisäkki (1995)
Pariskunta, pukki ja pieni mies (1997)
Klassikko. Omaelämäkerrallinen romaani autoilevasta ja avoimesta kansasta (1997)
Sydänkohtauksia, eli, kuinka tehtiin Kummisetä (1999)
Juoksuhaudantie (2002)
Iisakin kirkko (2004)
Huolimattomat (2006)
Finnhits (2007)
Ihmisen osa (2009)
Jumalan sana (2011)

Niinpä Jukka maksaa edesmenneen isänsä autokuskin Armaksen ajamaan hänet läpi Suomen pohjoisesta Helsinkiin. Pitkän matkan aikana puhetta käydään rahasta, markkinavoimista ja ennen kaikkea maailman muuttumisesta.

Edellisessä romaanissaan Ihmisen osa Kari Hotakainen kirjoitti pienyrittäjyydestä ja nyt suursijoittajasta. Vanhan rahan ja uuden rahan kautta Hotakainen kertoo nykymaailman menosta, kun riisto käy helposti hiirtä klikkaamalla. Jonkinlaista haikailuakin on menneeseen, Jukan isän, idänkaupan veteraani Uljas ”Ukko” Hopeaniemen aikoihin.

Uusimmassa teoksessaan Hotakainen ei ole vihainen, vaan pikemminkin tarkkaileva. Romaanissa on lukuisia hyviä havaintoja maailmasta, jossa hallitsee nyt uusi raha, kärsimättömän ajan kärsimätön lapsi. Hotakainen ennustaa levottomia aikoja myös Suomeen, kun hän kirjoittaa, että ennen pitkää keskiluokka tulee ja heiluttaa vihan kirvestä.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto