Hyppää pääsisältöön

Musiikkitalo - kaupunkikuvan harmonisoija

LPR-arkkitehti Marko Kivistö oli vasta arkkitehtiylioppilas, kun hän voitti kahden kollegansa kanssa Musiikkitalon suunnittelukilpailun.

LPR-arkkitehdit Oy voitti vuosituhannen vaihteessa järjestetyn Musiikkitalon suunnittelukilpailun teoksellaan A Mezze voce, Hiljaisella äänellä. Voittajatyö valittiin 243 ehdotuksesta. Valintatuomaristo piti voittajaa yleispätevänä ja pelkistettynä luomuksena.

Musiikkitalo on nyt valmis, ja arkkitehti Marko Kivistö sanookin olevansa helpottunut ja kiitollinen, kun pitkä ja raskas taival on takana ja kun vielä näyttää siltä, että asiat ovat menneet hyvin. Hänen mukaansa talo täytti sekä suunnittelijoiden että tilaajan tavoitteet.

Musiikkitalon muotokieli herätti jo ennakkoon puhetta, ei vähiten siksi, että se sijaitsee keskeisellä paikalla pääkaupunkia. Myös talon kustannuksia kauhisteltiin. Arkkitehti Marko Kivistö vastaa kritiikkiin rauhallisesti toteamalla, että kaikille mielipiteille on tilaa ja että Musiikkitalon suunnittelun lähtökohtana oli kaupunkikuvan harmonisointi toisia, jo olemassaolevia elementtejä kunnioittaen.

Haastattelun ohessa nähdään myös rakenteilla olevan Musiikkitalon sisätiloja sekä kuullaan japanilaisen akustiikan suunnittelijan Yasuhisa Toyotan näkemyksiä akustiikasta.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto