Hyppää pääsisältöön

Jäsenkirjalla johtajaksi

MOT: Jäsenkirjalla johtajaksi
MOT: Jäsenkirjalla johtajaksi Kuva: Yle, MOT hjallis harkimo

Jäsenkirja painaa valittaessa johtajia suuriin kaupunkeihin. Tämä paljastui, kun Yleisradion tänä syksynä 15 vuotta täyttävä tutkiva ohjelma MOT selvitti ylimmän johdon poliittiset nimitykset 19:ssä suurimmassa kaupungissa. Kyselyn mukaan 43 % nykyisistä suurimpien kaupunkien johtajista on valittu tehtäväänsä puoluetaustan perusteella.

Vaasassa on huonoja kokemuksia poliittisin perustein tehdystä johtajavalinnasta. Tällä kertaa kaupunginjohtajan virkaan haluttiin jäsenkirjaan katsomatta mahdollisimman pätevä johtaja. Helsingissä puolestaan oikean puolueen jäsenkirjalla pääsee edelleen huippuvirkaan.

MOT kokosi arvovaltaisen asiantuntijaraadin, joka valitsi itse Vaasalle kaupunginjohtajan. Raadissa istuivat kuntapolitiikan dosentti Silvo Kaasalainen, Johtamistaidon opiston johtaja Sari Salojärvi ja diplomiekonomi, liikemies Hjallis Harkimo. Osuiko valinta Vaasan valtuustossa samaan henkilöön? Entä ovatko poliittiset virkanimitykset tulleet tiensä päähän?

Haastatellut

  • Anneli Mantila, Vaasan valtuuston jäsen, vas
  • Håkan Nordman, Vaasan valtuuston pj. rkp
  • Seppo Rapo, Vaasan valtuustoryhmän pj. kok
  • Jorma Bergholm, Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja, sdp
  • Minerva Krohn, Helsingin kaupunginvaltuuston pj, vihreät
  • Laura Räty, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja. kok

MOT-raati:

  • Harry Harkimo, Liikemies, diplomiekonomi
  • Silvo Kaasalainen, Tohtori, kunnallispolitiikan dosentti
  • Sari Salojärvi, Johtamistaidon opiston johtaja

Toimittaja Tero Koskinen