Hyppää pääsisältöön

Miltä enkelit näyttävät, Nokia Mission Markku Koivisto?

Parantuminen syövästä sai entisen kirkkoherran kääntymään karismaatikoksi, jonka perustaman herätysliikkeen tilaisuuksissa on nähty enkeleitä ja yritetty herättää ihmisiä kuolleista.

Muutamaa kuukautta ennen Arto Nybergin haastattelua Koivisto oli eronnut pappisvirastaan ja luterilaisesta kirkosta. Hän oli myös ryhtynyt perustamaan uutta kirkkokuntaa herätysliikkeensä Nokia Mission ympärille.

Koivisto kertoo haastattelussa kokeneensa voimakkaan hengellisen herätyksen sairastuttuaan syöpään vuonna 1990. Hänen mukaansa Jumala koulutti hänestä vuodessa fundamentalistin. Parannuttuaan Koivisto perusti Nokia Mission, jonka toimintaan hän keskittyi täyspäiväisesti jouduttuaan eroamaan Nokian kirkkoherran virasta 2003.

Liikkeen tilaisuuksissa oli kielellä puhumisten, kaatumiskokemusten ja ihmeparantumisten lisäksi yritetty muun muassa herättää kuolleita henkiin.

Ihmeisiin uskottiin myös aloittelevan kirkkokunnan taloudessa. Koiviston mukaan liike rukoili, että se voisi ostaa Tampere-areenan itselleen.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto